Kolony, až několikahodinové zdržení a jízda pouze jedním dopravním pruhem. Tak to již několik týdnů vypadá na úseku dálnice D5 mezi Svojkovicemi a Holoubkovem.

Své o omezeních ví také Pavel Vlček z Kařezu, který tento úsek dálnice raději zcela míjí. „Současnou uzavírku objíždím po staré státní silnici. Kolony, které se na dálnici tvoří hlavně v ranní a odpolední špičce, jsou způsobené částečně i tím, že neukáznění řidiči nedokáží dodržovat pravidlo zipu," popsal situaci na dálnici Vlček.

Dopravní omezení má na svědomí nutná oprava asfaltového povrchu, kterému vypršela jeho životnost. „Musí se brát v potaz fakt, že velký úsek dálnice vznikl pár let po pádu komunismu. Bylo to dělané narychlo a životnost povrchu, která je udávána v rozmezí 15 až 20 let, nyní vypršela. Je tedy logické, že nyní vše musíme postupně opravit," vysvětluje Jan Hoření z Ředitelství silnic a dálnic.

Omezení na D5
Minulý týden skončilo dopravní omezení na úseku dálnice nedaleko Nýřan.
Až do 10. listopadu probíhá oprava povrchu v úseku mezi Svojkovicemi a Mýtem.
Další etapa opravy dálnice D5 začne již v dubnu. Tentokrát dojde na úsek mezi Mýtem a Cerhovicemi.

Aktuální uzavírka, která měla původně končit 14. října, se sice o pár týdnů prodlouží, celkově však považuje postupnou opravu povrchu dálnice za bezproblémovou.

„Vrstvy asfaltu zde byly v horším stavu, než jsme předpokládali. Oprava povrchu skončí 31. října, až do 10. listopadu budou probíhat další nutné úpravy" sdělil Hoření.

Řidiče na dálnici ale trápilo nejen omezení u Holoubkova, další práce teprve před týdnem skončily také na Plzeňsku. „Jezdím po dálnici denně do práce do Plzně a omezení mezi Heřmanovou Hutí a Nýřany, kde byla doprava svedena do jednoho pruhu a k tomu samozřejmě ještě omezená rychlost, mne docela zdržovalo," popsal každodenní cestu Petr Kasal ze Stříbra. „Nevím, jestli by nebylo lepší, kdyby se na dálnici pracovalo v noci a přes den mohla auta opravovaným úsekem normálně projíždět," dodal Kasal.

Řidiči si ale po skončení prací neoddychnou na dlouho. Již na jaře se silničáři opět vrhnou do rekonstrukcí. „Už máme nachystané další kolo oprav. Omezení se tentokrát bude týkat úseku mezi Mýtem a Cerhovicemi. Budeme zde opravovat vozovku v obou směrech," vypočetl další plány Hoření.