Čalouník, lesní mechanizátor, výrobce a dekoratér keramiky, kamnář a ošetřovatel to jsou řemesla, o která mají učni v současné době malý zájem. Zmíněné profese jsou jedinečné, vyučují se vždy pouze na jedné škole v kraji.

Že se žáci devátých tříd do čalounictví nehrnou, potvrzuje ředitelka Střední průmyslové školy dopravní v Plzni Irena Nováková. „Zájem není téměř žádný, loni jsme obor neotevřeli a letos také ne,“ informovala Nováková.

Zástupce ředitelky Jaroslav Kašpar, jenž má čalouníky na starost, uvedl, že se snaží nové žáky nalákat různými způsoby. „Máme vybavenou čalounickou dílnu, pořádáme dny otevřených dveří a soutěže, zúčastňujeme se pracovních veletrhů,“ sdělil Kašpar. Podle něj to však příliš nezabírá. „Nyní máme ve druhém a třetím ročníku celkem jedenáct učňů, přitom čalouníci mají mnoho zakázek a peníze si vydělají i během praxe,“ uzavřel Kašpar.

Ilustrační foto.
Kaznějov bude mít 28 nových bytů za více než 40 milionů korun

DO LESA LÁKAJÍ NA OSVĚDČENÍ

Se stejným problémem se setkávají v Rokycanech u oboru lesní mechanizátor. „Ve třech ročnících je dohromady osm žáků, první ročník letos neotevřeme,“ konstatovala ředitelka Střední školy Rokycany Irena Vostrá. „Snažíme se obor zatraktivnit. Spolupracujeme s Lesy ČR, které žáky lesních oborů podporují. Žáci od nich mohou získat příspěvky na učebnice a pomůcky. Podporu máme také od Plzeňského kraje, který učňům v prvním ročníku věnuje kufřík s nářadím a přispívá jim na internát,“ dodala Vostrá. Ředitelka poukazuje na to, že žáci během studia získají osvědčení například na motorovou pilu, na soustřeďování dříví kolovými traktory nebo na práci s hydraulickou rukou.

KAMNÁŘI CESTUJÍ DO ZAHRANIČÍ

Zástupkyně ředitele SOU stavebního Plzeň pro pracoviště v Horní Bříze Ivana Škreňová upozornila, že obory zaměřené na keramiku a kamnářství jsou tradičním odvětvím, které by v našem kraji nemělo zaniknout. Proto škola oslovuje zájemce nabídkou stáží po Evropě.

Ilustrační foto
Vysychající Bolevák se nejspíš dočká vody

Na Střední škole živnostenské v Plané chybějí ošetřovatelé. Ředitel školy Josef Mára podotkl, že v Plané se učí jen pět ošetřovatelů, ale škola se obor snaží udržet také tím, že žákům poskytuje týdenní praxi v Německu. „Ošetřovatelství je bohulibá činnost, tito lidé jsou potřební. Pokud má někdo chuť pomáhat druhým, je u nás vítaný,“ sdělil Mára.

Vedoucí Odboru školství Jaroslava Havlíčková uvedla, že zájem o některé tříleté obory stoupá. „Oproti dřívějšku jsme zaznamenali rostoucí zájem o obráběče, elektrikáře, cukráře a kadeřníky,“ doplnila Havlíčková.