Firma sice slovy asistentky ředitele Pavlíny Klezlové říká, že se žádné propouštění v souvislosti s ohněm nechystá, pracovníci však mají strach.

„Nemusí jít přímo o propuštění, ale teď nevím, jak dlouho budu doma. Mám dvě děti, ženu na mateřské dovolené. Počítáme každou korunu. Když bych byl bez práce, je to doslova katastrofa," říká jedenatřicetiletý zaměstnanec. Mluví tak i za své kolegy. „Dneska je špatná doba na to, aby člověk zůstal bez práce," říká druhý z pracovníků firmy, která vyrábí koberečky do aut.

Požár napáchal zatím dvanáctimilionové škody. Ty mohou vzrůst v souvislosti s odstávkou výroby.

Pracovníci vyhořelé firmy zůstali doma

Ještě během čtvrtka bojovali hasiči s požárem, který ve středu odpoledne vypukl v areálu firmy HP Pelzer v plzeňské části Radčice. V noci na čtvrtek se rozpadla střešní konstrukce jedné ze tří hal. „Krátce po půlnoci došlo k sesunutí dvou trámů a k opětovnému rozhoření požáru," uvedla mluvčí profesionálních hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková. „Jako příčina byla předběžně stanovena jiskra od svařování," podotkla Jakoubková.

Zaměstnanci firmy zůstali ve čtvrtek doma. Místo nich se po areálu pohybovali policisté spolu s hasičskými vyšetřovateli. „Nevím, co bude dál, snad firmu nezavřou. O práci se teď trochu bojím, protože je prostě špatná doba na hledání nového místa, zvlášť když živím rodinu," řekl nám jeden za zaměstnanců, který si nepřál uvést své jméno.

Firma ale spekulace o propouštění odmítá. „Propuštět se nebude, provoz pojede dál. V současnosti čekáme na závěry vyšetřovatelů," sdělila asistenka ředitele společnosti Pavlína Klezlová.

Jak potvrdil i starosta Radčic Zdeněk Švarc, který byl ve čtvrtek na jednání v HP Pelzer, firma o propouštění neuvažuje. „Nikdo ale neví, jak dlouho bude odstávka trvat," podoktl starosta. Ten ve čtvrtek vyhlásil doporučení pro obyvatele čtvrti, aby kvůli možnému úniku nebezpečných zplodin do ovzduší, nevětrali. „Toto doporučení jsme posléze odvolali. V současnosti neplánujeme žádná omezení, pokud k tomu nebudeme vyzváni přímo od hasičů," dodal Švarc.

Středeční požár v HP Pelzer je nejrozsáhlejší v Plzeňském kraji od začátku roku.