Zloděj si k chatě nejprve přistaví žebřík, vyleze po něm do okna ve štítu, okno vylomí a může se dát do práce v uvozovkách. Když chatu zase opouští, odchází zase oknem, ale už v přízemí. Má s sebou vzduchovku, dva set top boxy a starožitné hodiny, zůstává po něm desetitisícová škoda.

Tento takřka typický scénář vykradení rekreačního domku se stal mezi 9. a 13. březnem v severoplzeňských Nečtinech. Policisté teď po zloději i ukradených věcech pátrají a jako každé jaro mohou očekávat, že podobných oznámení teď bude přibývat. Ne vždy ale budou tak čerstvé.

Jak se chovat, jak se nechovat • Pokud po zimě přijedete k chatě a na první pohled vám je jasné, že ji navštívil nezvaný host (dveře jsou otevřené nebo vyražené, okenice vypáčené…), okamžitě volejte linku 158.
• Do chaty nevstupujte, nebude-li to vyloženě nutné.
• Rozhodně se nesnažte uklízet nepořádek, který po sobě zloději zanechali, nezačínejte sčítat škody a raději ani příliš nechoďte v okolí chaty. Můžete totiž zničit cenné stopy.
• Zkontrolujte také chaty svých sousedů.

U Hracholusek jedna z tisíce

Na chaty se totiž po zimě vracejí rekreanti, a mají-li smůlu, zjišťují, že je během jejich nepřítomnosti vykradli.

Také z tohoto důvodu se policisté z Města Touškova a Úněšova v pondělí vydali na kontrolu chat v okolí přehrady Hracholusky. Prohlédli jich přes tisíc a jednu vykradenou objevili.

Jak celodenní akce vypadala, popsal policejní mluvčí Jan Koželuh. „V rámci Územního odboru Plzeň–venkov bylo nasazeno deset policistů, dále jeden policista se služebním psem z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a deset policistů ze školního policejního střediska Domažlice. Zkontrolovali celkem 1125 objektů v 32 chatových oblastech. Dále provedli 37 kontrol osob, šest kontrol vozidel a narušení rekreačního objektu zjistili v jednom případě," uvedl mluvčí.

Další významné rekreační lokality jsou na Plzeňsku zejména na Kralovicku nebo Manětínsku. I na ně dojde. „Tyto akce budeme s ohledem na zajištění ochrany majetku občanů zcela jistě opakovat," konstatoval mluvčí.

Dvakrát 
větší nebezpečí

Na chaty by si ale v první řadě měli dávat pozor sami chataři. „Přes zimu jsou pro zloděje snadnějším cílem. Z našich statistik vyplývá, že je více než dvakrát větší pravděpodobnost, že dojde ke vloupání než v průběhu letních měsíců," uvedl Michael Neuwirth, ředitel odboru pojištění majetku a odpovědnosti ČSOB Pojišťovny, s tím, že v Plzeňském kraji zloději v roce 2014 vykradli 337 rekreačních domků a způsobili škodu za 6,4 milionu korun.

Ne všichni, kteří se do chaty vloupají, ale chtějí krást. Některým jde o odpočinek, jak se v únoru přesvědčili například policisté z Nýřan. „Neznámý pachatel do chaty vnikl za použití násilí, vyndal dva v chatě uložené spací pytle a deky na postel a přesně neznámou dobu tam pobyl. Nic neodcizil a nakonec odešel. Způsobil tak škodu poškozením v předběžné výši 1000 korun," dodal mluvčí Koželuh.