Dodělat načrtnutou knihu, koupit si stříbrný ruksáček na záda nebo originální šperk kamkoliv jinam na tělo. Posedět ve starých křeslech s ohýbanými dřevěnými madly. Zakoukat se do plápolajícího ohniště, které prohřívá žárovka. A nechat v mumraji bývalých dopraváckých hal projíždět dítě v plastovém autíčku podobném těm z poutí mohli všichni návštěvníci víkendové přehlídky designu Plzeň Design Week.

Vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni
Kde vyrostli letošní vánoční krasavci?

A mnoho dalšího. Výjimečný byl třeba stánek s designovými zahrádkami do interiérů. Speciální květináč má hydroponický zavlažovací systém a také naprogramovanou lampičku, která se v nastavených intervalech rozsvěcí. Máta, bazalka, petržel a další bylinky v ní rostou ne jako z vody, ale prostě z vody skoro samy. „Do deseti let to bude v každé domácnosti, je to vlastně nový spotřebič!“ míní Jiří Nývlt, obchodní šéf společnosti, která zahrádky vyrábí. Argumentuje třeba mikrovlnkou. „Slyšeli jste kdy o mikrovlnce? Taky ne. A když přišla, každý si jí koupil,“ směje se a ukazuje mrňavé květníčky pro jednu rostlinku i ohromné nádoby s trsy bohatých rostlin.

V designovém ráji ale nemusíte hned propadat výrobkům. Stačí třeba na jednom z pultů zalistovat výjimečnými knížkami. Třeba tou s hrozivým názvem 101 způsobů, jak použít mrtvou kočku od autora Simona Bonda a geniálními kresbami uvnitř.

Máte-li nadhled a smysl pro černý humor, jste ztraceni. Do smrti už nemusíte přemýšlet o tom, co případně s mrtvou kočkou, když se k ní někdy nachomýtnete, udělat.

Nová Valcha Plzeň
Školka na Valše se nepostaví, stovka lidí už podepsala petici