Fyzicky tak vychází příběhy, které byly donedávna dostupné pouze v online formě na blogu a za které získala autorka v minulém roce ocenění Magnesia Litera.

Český román Zloději zelených koní od Jiřího Hájíčka se orientuje na fenomén hledání jihočeských vltavínů. Bývalý student geologie Pavel občas jezdí s partou hledačů a kamarádem Kačmarou kopat vltavíny. Netrvá dlouho a své vášni úplně propadne a pouští se do stále větších dobrodružství. Ta ohrožují nejen jeho vztah s přítelkyní Karolínou, ale nakonec i jeho život.

Dětem jsou k dispozici Pohádkové hrátky se zvířátky od Stanislavy Reschové. Jak už název napovídá, ve všech osmi příbězích sehrávají roli zvířata. Na konci každého příběhu se nachází dokreslovačky, doplňovačky a různé kvízy, jejichž smyslem je zábavnou formou rozvíjet znalosti malých čtenářů.

Ze Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje si čtenáři mohou vypůjčit publikaci Sportovní výživa pro vegetariány a vegany, jejíž autorkou je výživová specialistka Mareike Grosshauser. Ta vysvětluje sportujícím vegetariánům a veganům výhody, nevýhody i rizika jejich stravování a radí, jak se udržet 
v kondici. Proto přikládá 
i množství receptů na vhodná a chutná jídla.

Kniha Homines scientiarum: třicet případů české vědy a filozofie, jejíž editorkou je Dominika Grygarová, přináší v pěti svazcích a na DVD nosičích příběhy významných osobností české vědy minulého století. Na projektu tři roky spolupracoval Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Filozofická fakulta Univerzity Pardubice. Kapitoly v jednotlivých svazcích jsou tematicky spřízněné.

Poslední tipem této soboty je kniha Pavly Horákové a Jiřího Kamene s názvem Přišel befel od císaře pána: polní pošta – příběhy Čechů za první světové války. Její osu tvoří dosud neznámé příběhy devíti českých vojáků, kteří bojovali na různých frontách. Kompozice se skládá z jejich deníků, korespondence a pamětí, ale také ze svědectví jejich příbuzných v zázemí.

Daniel Straka