Křupaví cvrčci, červi nebo pavouci. Většina smrtelníků se do těchto živočichů s chutí nezakousne, v Plzni na Beko Fresh Festivalu se ovšem už v sobotu dopoledne stály fronty!

JAKO ŠKVARKY

„Loni jsme tu měli šváby na špejli, a to mi moc nechutnalo, něco z nich teklo,“ řekl Deníku Pavel Šrámek, který dorazil na gastronomický svátek z Domažlic.

Se synem si objednali smažené cvrčky. „Chutnají jako škvarky, jsou nasolené, loupavé, určitě je doporučuju,“ dodal Šrámek. „Jo, je to dobré, to budeme vařit doma,“ řekl syn Jakub. 

„Nabízíme zde cvrčky, červy, sarančata, pavouky a štíry, Vše je čerstvé, pak maso prosmažíme na pánvi a podáváme s různými přílohami, letos jedeme v mexickém stylu,“ upřesnil kuchař Petr Ocknecht ze společnosti Hmyz na talíři, která netradiční pochoutky servíruje.

 Beko Fresh festival 2019.Zdroj: Deník / Veronika Zimová

„Na festivalu jsme kromě prvního ročníku pokaždé a Plzeňáci mají hmyz rádi, nebojí se toho,“ dodal Ocknecht s úsměvem.

„Asi si dám cvrčky, na podobná jídla jsem si zvykla při cestování Asií, kde jsem strávila půl roku,“ usmála se Barbora Dvořáková z Plzně.

Spousta návštěvníků se zastavovala také u stánku se solí z Nového Zélandu. „Jde o uzenou sůl, která se udí v bubnech na stromu manuka, který roste jen na Novém Zélandu. Sůl tak není chemicky zpracovaná a uchová veškeré minerály,“ vysvětlil Josef Kupsa z Brna.

Treffpunkt 2019
OBRAZEM: Bavorské slavnosti se loučí

DORAZIL POHLREICH 

Na festivalu si ale pochutnali i konzervativnější gurmáni čepovalo se pivo, degustovalo víno, smažily hamburgery a návštěvníci si vychutnali i středomořskou nebo asijskou kuchyni. Součástí programu byla hudba a work-shopy před diváky tak vařil známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který v dresu hokejové reprezentace nezapřel duši fanouška, nebo Agáta Prachařová. Svou publikaci Gastromapa pokřtil Lukáš Hejlík, herec z Ordinace v růžové zahradě. Nechyběl ani dětský či barový koutek s DJs.

Komentovaná prohlídka
Tip Deníku: Komentovaná prohlídka výstavy