Na plzeňském krajském úřadě se měsíc po volbách schyluje ke vzniku nové koalice. O spolupráci na další čtyři roky tam jedná koalice ODS a TOP 09 s hnutím STAN a Piráty. Strany už mají rovněž rozdělená místa v Radě Plzeňského kraje.

Po dlouhém jednání získalo nejvíce míst spojení občanských demokratů s TOP 09. To si vydobylo pět míst v radě včetně postu hejtmanky, kterou se stane lídryně ODS a TOP 09 Ilona Mauritzová. „Ilona Mauritzová bude mít vedle povinností hejt-manky v péči ještě zdravotnictví a marketing. Oblast školství povede Rudolf Salvetr, kulturu a památkovou péči Marek Ženíšek, cestovní ruch, vnější vztahy a podporu podnikání Marcela Krejsová a oblast ekonomiky, majetku a investic bude v mé gesci,“ sdělil předseda zastupitelského klubu ODS Pavel Karpíšek. Nová koalice by měla zároveň v nejbližší době vytvořit programové prohlášení. „Máme stanoveno osm až deset hlavních priorit a koaliční smlouvu bychom měli podepsat tuto středu,“ dodal.

Do vedení kraje se jako první náměstek vrátí bývalý hejtman Josef Bernard, který byl jedničkou na kandidátce koalice hnutí STAN se Zelenými, hnutím PRO Plzeň a Idealisty. „Na starost budu mít regionální rozvoj, životní prostředí a evropské záležitosti,“ řekl Deníku Bernard s tím, že za STAN usedne v radě také současný náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek. „Bude radním pro oblast dopravy,“ dodal Bernard.

Ilustrační foto
Procento pozitivně testovaných v kraji klesá

Dvě křesla získala také Česká pirátská strana. Za ni bude v krajské radě působit lídr Pirátů a domažlický zastupitel Rudolf Špoták, podnikatel a bývalý jednatel Sušické nemocnice. „V sobotu jsme měli zastupitelský klub, na kterém jsme se dohodli, že za Piráty budu nominovaný na náměstka pro oblast sociálních věcí a Pavel Hais jako náměstek pro IT, digitalizaci a centrální nákup,“ informoval Rudolf Špoták.

Vítěz krajských voleb, hnutí ANO, tak zůstane v opozici, stejně jako ČSSD, SPD a KSČM.

Rozdělení gescí v krajské radě
- hejtmanka + zdravotnictví a marketing – I. Mauritzová (ODS)
- školství – R. Salvetr (ODS)
- kultura a památková péče – M. Ženíšek (TOP 09)
- cestovní ruch, vnější vztahy a podpora podnikání – M. Krejsová (ODS)
- ekonomika a investice, majetek – P. Karpíšek (ODS)
- regionální rozvoj, životní prostředí a evropské záležitosti – J. Bernard (STAN)
- doprava – P. Čížek (STAN)
- sociální věci – R. Špoták (Piráti)
- IT, digitalizace a centrální nákup – P. Hais (Piráti)