Atom muzeum Javor 51 v Brdech je samo o sobě unikát, protože jiný zpřístupněný sklad jaderných hlavic na světě nenajdete. Aby té jedinečnosti ale nebylo málo, leží od minulého týdne na příjezdové cestě k muzeu unikát číslo dvě. Obří nerezový tubus není nic jiného než jaderný reaktor.

Jediný reaktor na světě vystavený veřejnosti. „Ostatní buď ještě pracují, nebo pokud pracovaly, tak jsou samozřejmě někde odstavené," vysvětluje Václav Vítovec, předseda správní rady Nadace Železná opona, jež muzeum provozuje.

Reaktor váží 5,7 tuny. „Těsně před pádem Železné opony ho vyrobila plzeňská Škodovka. V roce 1987, 1988 měl být instalován ve výzkumném pracovišti ve Vochově a měly se v něm ozařovat vzorky materiálů. Po převratu pro něj ale už nebylo využití a navíc se po východní Evropě hledala všechna místa, kde by se teoreticky mohlo vyrábět plutonium. Takže program skončil, reaktor, který nikdy nebyl v provozu, byl vybourán a odstaven," popisuje Vítovec.

Exponát přesně v duchu muzea, jež jaderné zbrojení neglorifikuje, ale naopak před ním varuje, ukazuje, že jádro nejsou jen zbraně. Podobně jako oheň je také jádro dobrý sluha, ale špatný pán.

V muzeu zazní swing 26. 9. od 14:00 hodin se bude
v muzeu konat jedinečný koncert Jana Smigmatora, Swinging Q a hostujícího Felixe Slováčka. Vstupenky za 200,- jsou k dostání v grillu U Miloše v nedalekém Míšově.

Muzeum má novinku půjčenou. „Díky společnosti G-TEAM, která ve vochovském areálu funguje dnes, ho můžeme ukazovat. Jsme velmi vděční," dodává Vítovec.

Mezi prvními, kdo nový přírůstek brdského muzea viděl, byli členové skupiny vyslané OSN. Není zvláštní, že do bývalého skladu taková delegace dorazí, protože o muzeu se ve světě ví a je o ně zájem. „Pán z Ameriky, paní z Indie… Živě se zajímali. Dívali se na reaktor, a nevěděli, co to je. Snad je ani nenapadlo, že reaktor může být takhle venku," dodává průvodce Milan Skočovský.

Kromě toho, že mohou ukazovat další unikát, provozovatele muzea ještě těší, že se tentokrát nemusejí bát zlodějů. „Ještě před otevřením naše muzeum někdo vykradl. O reaktoru jsme stoprocentně přesvědčení, že ho nikdo neukradne," směje se Václav Vítovec.

Reaktor v muzeu v Brdech.