První rada zní, dorazte včas. Představení začíná v pátek 7. září v 19:30 hodin. Pokud tedy chcete mít dobrý rozhled, přijďte s předstihem, zvládnete si dát ještě něco dobrého k jídlu i pití. Občerstvovacích stánků na náměstí bude dost.

Pokud máte možnost, vezměte si s sebou skládací rybářskou židličku, na kterou se budete moci pohodlně usadit. Pod pódiem budou sice lavičky, počet míst je však omezen zhruba na tisícovku diváků.

A jeďte na operu městskou hromadnou dopravou (MHD). Hlavní pořadatel akce – Plzeňský kraj, který akci organizuje jako svůj příspěvek k oslavám 100. výročí založení republiky a na její realizaci přispěl částkou dva miliony korun, domluvil s vedením Plzeňských městských dopravních podniků, že budou pasažéry dvě hodiny před představením a dvě hodiny po něm přepravovat zdarma. A poslední rada zní: připravte si padesátikorunu jako vratnou zálohu na plastový kelímek na pivo nebo limonádu.

O bezpečnost diváků i účinkujících se kromě policistů bude starat také družstvo HLS. To navazuje na tradice hlídací služby, která vznikla v Plzni ve stejném roce jako republika. Dnes poskytuje nejen fyzickou ostrahu. Odborně instaluje kamerové a zabezpečovací systémy s možností nepřetržitého dohledu a výjezdů vlastní zásahové skupiny na poplachový signál. Spolumajitel a zakladatel současné HLS Vladimír Babnič říká: „Naše budoucí bezpečí jsou také dnešní postoje a chování. Svoje rodné město, svůj kraj se snažím obývat a ne dobývat. Více než slova jsou vždy skutky.“

Nová kniha Vochov. Procházka staletími. Zleva autor knihy Radek Popelka, bývalý hokejový reprezentant, dnes strarosta Vochova Bohuslav Ebermann a moderátor Jiří Hlobil.
Kniha mapuje historii Vochova

ZÁKAZ PARKOVÁNÍ

I těm, kdo se na operu nechystají, pak jistě přijdou vhod informace o uzavírkách a omezení provozu MHD.

„Po celý čtvrtek 6. a pátek 7. září bude zákaz parkování na náměstí Republiky,“ oznamuje mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová. „Zákaz parkování na parkovišti před radnicí bude o něco kratší – platí jen v pátek od 17 do 24 hodin,“ informuje dále a doplňuje, že zákaz parkování bude platit i pro ulice přiléhající k náměstí. V Pražské, Dřevěné, Dominikánské a Prešovské nebude možné parkovat po celý pátek - od půlnoci do půlnoci.

NÁMĚSTÍ REPUBLIKYzákaz parkování od čtvrtka 6. 9. 00:00 do pátku 7. 9. 24:00
zákaz parkování na parkovišti před radnicí 7. 9. od 17:00 do 24:00
úplná uzavírka náměstí pro dopravu (mimo MHD) 7. 9. od 18:00 do 23:30
omezení provozu MHD
7. 9. od 19:00 do 23:25 přerušen provoz tramvajových linek v úseku Zvon – Sady Pětatřicátníků
7. 9. od 19:00 do 23:30 přerušen provoz autobusových linek č. 20, 33 a 40 (linky budou odkloněny po Americké třídě a přes sady Pětatřicátníků)

ULICE PŘILÉHAJÍCÍ K NÁMĚSTÍ (Pražská, Dřevěná, Dominikánská, Prešovská)zákaz parkování 7. 9. od 00:00 do 24:00

ULICE PŘILÉHAJÍCÍ K NÁMĚSTÍ (Pražská, Dřevěná, Františkánská, Kopeckého sady, Smetanovy sady, Bedřicha Smetany, Prešovská, Dominikánská)úplná uzavírka (mimo MHD) 7. 9. od 18:00 do 23:30

DOPRAVNÍ OMEZENÍ

Na náměstí Republiky a do ulic k němu přiléhajících (Pražská, Dřevěná, Františkánská, Kopeckého a Smetanovy sady, Prešovská, Dominikánská a Bedřicha Smetany) bude v pátek od 18:00 do 23:30 hodin vozidlům vjezd zakázán s výjimkou MHD. „Provoz linek MHD, které mají zastávky na náměstí Republiky, bude však také omezen. Tramvajové linky od 19:00 do 23:25 hodin v úseku Zvon – Sady Pětatřicátníků jezdit nebudou a ve stejném čase budou autobusové linky číslo 20, 33 a 40 odkloněny po Americké třídě a přes sady Pětatřicátníků,“ informuje mluvčí.

Dopravní opatření najdete www.plzensky-kraj.cz, více informací o změnách provozu MHD na www.pmdp.cz.

STOVKY ÚČINKUJÍCÍCH

Prodanou nevěstu inscenuje Tomáš Pilař, operní režisér a šéf operního soboru Divadla J. K. Tyla (DJKT) v Plzni. S inscenováním velkých operních show pod širým nebem má již zkušenosti. Režíroval všechny ročníky Noci s operou v lochotínském amfiteátru. Letos to bylo velkolepé provedení Pucciniho opery Turandot.

Divadlo Alfa
Čtyři premiéry ohlásilo Divadlo Alfa

K účinkování v Prodané nevěstě pozval na tři sta padesát pěvců, herců, tanečníků, hudebníků a hostů. Prozradil, že mezi nimi bude i biskup plzeňský Tomáš Holub. „Hlavní role Mařenky a Jeníka patří držitelům prestižních Cen Thálie Ivaně Veberové a Aleši Brisceinovi,“ říká Tomáš Pilař. Režisér uvádí, že tahle zářijová inscenace, která bude uvedena pouze jednou, má být poctou republice, Bedřichu Smetanovi a také Plzni. Vždyť tahle Smetanova opera je hluboce spjata s tímto městem. Skladatel děj zasadil na plzeňskou náves 2. poloviny 19. století, inscenuje se po celém světě a téměř vždy jsou pěvci oděni do plzeňských krojů. Tak tomu bude i v pátek 7. září. „Kroje jsme si půjčovali i nechali šít. Členové folklorních souborů, které v inscenaci účinkují, mají kroje svoje,“ podotýká režisér.

Pavel Pavlovský, dlouholetý člen činohry DJKT se letos promění ve Vendelína Budila     a povede 7. září průvod, který zahájí plzeňskou uměleckou sezonu.Zdroj: Deník / Milan Říský

VENDELÍN

Ti, kdo budou chtít svůj páteční umělecký zážitek zesílit, mohou se připojit k průvodu Vendelín, který Prodané nevěstě předchází. Již několik sezon ho organizuje DJKT a připojují se k němu i mnohé další plzeňské kulturní organizace a milovníci umění. Průvod odstartuje z Mlýnské strouhy v pátek 7. září v 16 hodin v čele s hercem Pavlem Pavlovským. Ten je letošním představitelem Vendelína Budila – legendárního ředitele plzeňského divadla, po němž má průvod jméno. Přes sadový okruh pak průvod dorazí na náměstí Republiky, kde čeká na účastníky doprovodný program.

Dny vědy a techniky v Plzni
ZČU opět organizuje Dny vědy a techniky