Jde o investora obřích hal v chystaném Průmyslovém parku Litice. Na 13 hektarech tu mají vyrůst tři haly, 12,5 metru vysoké v západní části, 14,5 metru ve východní. Celková plocha parku je 13 hektarů, samotné haly zaberou více než 5 hektarů. Pracovat tu má až 670 pracovníků v nonstop provozu.

Co konkrétního a sofistikovaného se bude v halách vyrábět ale developer Accolade říct nechce. Lidé z Litic mají obavy, aby se průmyslová zóna nestala cílem pracovních agentur, kteří sem budou dovážet levnou pracovní zahraniční sílu. A s tím spojené ubytovny pro gastarbeitry.

Čtěte také: V Liticích budou řešit nechtěné montovny

U Litic se mohou vyrábět roboti

Accolade to vylučuje. Pro příklad uvádí, že v jednom z provozů, do nichž už dříve investovala, bude například vyrábět logistické roboty. „Bude to jeden z nejmodernějších provozů pro přesné strojírenství na světě,“ uvedl mluvčí společnosti Jiří Sochor. Ubytovny prý nepřicházejí v úvahu. Naopak firma tvrdí, že tu vyrostou rodinné domky, metr čtvereční chce prodávat za 2,5 tisíce korun. „Je dobré přitáhnout sem za prací celé rodiny,“ uvedl ředitel rozvoje Accoladu Jiří Stránský.

Lidé v Liticích ale průmyslový park vůbec nechtějí a hodlají proti němu bojovat za každou cenu. Jenže výrazně se ozývají se až v době, kdy už má investor všechna možná razítka. „Litice daly připomínky, se kterými jsme se tři roky pasovali,“ tvrdí Kratina. Starosta Litic Jaromír Janoušek (ANO) řekl, že si v roce 2013 prosadili alespoň vyřešení příjezdu kruhovým objezdem, aby kamiony nejezdily přes obec. Starosta Janoušek se už ale nemá ke stavbě oficiálně vyjadřovat, na čemž se shodlo litické zastupitelstvo. Aktivitu převzali zástupci tamní koalice Pavel Bosák a místostarosta Václav Král (oba hnutí Pro Litice) a Michal Hausner (ANO). 

Nepřehlédněte: Zástupci Litic promluvili k plzeňským zastupitelům

Zorganizovali i shromáždění proti halám na náměstí Republiky, poslali dopis ombudsmance a požádali o pomoc zastupitele města. Jsou přesvědčeni o tom, že haly a jejich rozměry neodpovídají územní studii ani schválenému územnímu plánu.

Je ještě možná domluva mezi oběma stranami a nějaký kompromis? „Stavbě chceme zabránit za každou cenu,“ prohlásil Bosák, za nímž stojí lidé z Litic. „Kompromis je možný v designu hal,“ připouští Jiří Stránský. Říká tím, že firma je ochotna změnit vzhled, ale ne objem průmyslových hal.