V první části Juniorfest live diváci mohli sledovat živá studia s řadou hostů vysílaná z DEPO2015. „Vzhledem k tomu, že tento formát byl novinkou, měli jsme za cíl patnáct set diváků na jedno studio. Sledovanost postupně rostla a na konci bylo tři a půl tisíce připojených. Navíc podle fotografií, které nám posílali, se často nedívali po jednom, takže počítáme, že jsme měli čtyři a půl až pět tisíce diváků. Ani se nám nechtělo končit, bylo vidět, že jsme si diváky postupně našli,“ uvedl ředitel festivalu Michal Šašek k úvodní polovině letošního ročníku.

Ještě víc ho pak překvapil Juniorfest online, kdy si už diváci mohli koupit přístup k filmům. „Dopředu jsme nevěděli, jestli budou otevřené školy, vyplatilo se nám, že jsme pro ně připravili možnost se připojit i v rámci distanční výuky, kdy si pak třeba mohli o filmu povídat. Říkali jsme si, že by bylo dobré, kdyby se připojilo třicet čtyřicet škol a nakonec jich bylo skoro devadesát, v součtu to bylo 2800 dětí,“ pokračoval Šašek.

Nejvíce školy zaujaly filmy Modrý tygr, Binti a nové zpracování Pana Tau. „Čekal jsem, že zájem vzbudí i pásma Bratři v triku s Krtečkem a podobně, ale o ty moc zájem nebyl. Z toho jsem byl na jednu stranu zklamaný, na druhou stranu to znamená, že i děti chtějí něco nového,“ komentoval ředitel výběr filmů ze strany dětí.

Společnost Arriva provozuje linkovou dopravu novými autobusy v barvách kraje.
Doprava se od pondělí vrací do běžného provozu

Mimo školy si pak přístup zaplatilo kolem tisícovky diváků. „To je pro nás také pěkné číslo. Možná trochu překvapivě byl nejvíc stahovaný islandský film Falkoni, zájem byl i o Pana Tau, Detektiva od vedle a Psychobitch,“ vyjmenoval Šašek díla, která táhla nejvíc.

Vzhledem k zájmu, který festival v on-line prostředí vyvolal, budou v něm chtít organizátoři alespoň zčásti zůstat také v příštím roce. I když zatím počítají, že další ročník Juniorfestu se opět uskuteční klasicky v kinosálech. „On-line prostředí se nechceme vzdát, opět bychom udělali nějaké studio, i když ne každodenní, omezenou část programu bychom nabídli i k on-line projekci. Přes šedesát procent škol, které se připojily, totiž bylo z území mimo Plzeňský kraj, takže by o tuto možnost nepřišly. A pro školy v regionu vyjde levněji si koupit on-line projekci, než vypravovat autobus,“ řekl ředitel festivalu k plánům pro 14. ročník.