Jedná se hlavně o lehčí průběh infekce. O mnohých případech se nemusí lékaři ani dovědět. „Z dovolené jsem si přivezl i průjem, zřejmě ze špatně uskladněných potravin. Zatím držím dietu, k lékaři půjdu, až když by to nepřestalo,“ řekl Plzeňan Tomáš V.

Jen málo lidí muselo být kvůli těžkému průběhu střevních nemocí hospitalizováno. „Ve Fakultní nemocnici Plzeň jsou momentálně se salmonelozou hospitalizovaní jen tři pacienti, což není nijak významný počet, spíš podprůměrný,“ řekla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Na skladování prodávaných potravin, které mohou způsobit střevní infekce, dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „V posledních čtrnácti dnech jsme provedli třicet kontrol v plzeňských prodejnách se zaměřením na rizikové potraviny (masné výrobky, lahůdkářské výrobky, cukrářské výrobky, mražené potraviny včetně ovoce a zeleniny) a dodržování teploty jejich uchovávání. V jednom z marketů bylo zjištěno neodpovídající uchování mražených potravin a inspektoři marketu nařídili odstranění nedostatku,“ uvedl mluvčí inspekce Ivo Klemeš.

Dodal, že v následujících dnech vyrazí inspektoři ve větší míře ke kontrolám prodejen rekreačních oblastí.