Tak dlouho radnice utlumovala činnost Hvězdárny a planetária v Plzni, až ji v příštím roce definitivně zruší. Na její provoz už město není ochotno dávat peníze, finančně podporuje dnes populární plzeňskou Techmanii.

„Městská příspěvková organizace Hvězdárna a planetárium v Plzni bude zrušena k 30. červnu 2016," potvrdila náměstkyně primátora Eva Herinková (ČSSD). Naštěstí pro astronomy je tu ještě možnost, a to že se plzeňští hvězdáři spojí s krajskou organizací Hvězdárna v Rokycanech, která tím v Plzni získá svoji pobočku. „Vyjednáváme o tom s vedením Plzeňského kraje," potvrdila Herinková. Rokycany by měly podle ní převzít některé zaměstnance, financování by pak bylo na kraji. Administrativně je ale nutné plzeňskou hvězdárnu nejdříve zrušit jako městskou příspěvkovou organizaci a následně vytvořit rokycanskou pobočku ve stejném domě v Plzni, tedy v ulici U Dráhy 11.

Oba ředitelé hvězdáren, plzeňský Lumír Honzík a rokycanský Karel Halíř, sloučení víceméně vítají. „Je to pro nás přijatelné řešení," uvedl Honzík, který vede plzeňskou hvězdárnu 15 let. „Stavěl bych se k tomu kladně," potvrdil i šéf Hvězdárny Rokycany Karel Halíř. Podle něj jsou v Rokycanech lepší podmínky pro pozorování oblohy než ve více znečištěné Plzni, ta má ale zase větší potenciál v tom, že je zde více obyvatel i škol. „Zlepší se tak naše možnosti popularizace astronomie," poznamenal Halíř.

Plzeňská hvězdárna má stále menší podporu města, které ji zřídilo, už velmi dlouho. Nemá ani hvězdárnu, ani planetárium, protože jeho činnost byla ukončena na jaře 1997 vystěhováním organizace z budovy nad Hamburkem. Tu po rekonstrukci využívá soud. „Tehdy jsme dostali slíbeny náhradní prostory," uvedl už dříve Lumír Honzík. Jenže kvalitní zázemí chybí astronomům dodnes, sídlí v ulici U Dráhy.

Původně město zvažovalo spojení plzeňské hvězdárny a Techmanie, to ale ani jedna strana nechtěla. Zatímco Techmania se svým 3D planetáriem postupuje populární formou, hvězdárna sdružuje stovky zájemců o astronomii, podniká pozorovací výjezdy a zaměřuje se na lektorskou, vědeckou a výukovou činnost.

„Konkrétně letos uspořádala 402 akcí s návštěvností téměř 21 tisíc lidí," uvedla náměstkyně Herinková.

Městská příspěvková organizace bude k 30. 6. 2016 zrušena. Hvězdárna živoří už od stěhování z budovy nad Hamburkem (tam nyní sídlí soud) v roce 1997, odkud se musela přestěhovat do ul. U Dráhy 11. Nemá ani hvězdárnu ani planetárium. Zastupitelé nyní rozhodli o zrušení celé organizace, ta má ještě šanci začlenit se pod Rokycanskou hvězdárnu.