Sociolog František Kalvas přitom považuje tuto generaci v současnosti za nejméně problémovou. „Vydělávají peníze, utrácejí je v obchodech, nepotřebují speciální péči. Ale problém nastane, až odejdou do důchodu," připomíná Kalvas.
„Jakmile přijdou do důchodu Husákovy děti, za kterými je obrovský propad v porodnosti, jaký naše populace v novodobé historii nepamatuje, důchodový systém zkolabuje. Pracující nezvládnou vydělat na seniory dost peněz," říká Karel Svoboda z Asociace penzijních fondů.

Počet obyvatel ve věku 30 až 39 let ve srovnání s rokem 2000 do konce loňského roku v Plzeňském kraji stoupl o 21 tisíc. „Pracovat na ně bude mladá generace, kde je lidí více než o třetinu méně," uvedl Svoboda.

Podle Kalvase se proto stát snaží lidi přesvědčit, aby nespoléhali na peníze od státu. „Mezi motivační nástroje patří například druhý pilíř penzijního systému," doplnil.

Není ovšem jisté, jestli to bude stačit, a dnešní třicátníci by se měli připravit na to, že půjdou do důchodu možná až v sedmdesáti letech. A že budou brát v poměru k tomu, co do systému odvedli, méně než dnešní důchodci.
„Důchodový systém, na který jsme byli od šedesátých let minulého století zvyklí, přestává pomalu fungovat," mínil Svoboda.

Jenomže lidé se do soukromého spoření na penzi z různých důvodů nehrnou. „Mám penzijní připojištění ve třetím pilíři a vlastním byt a rodinný dům. Až půjdu do penze, tak jednu z nemovitostí prodám. Přijde mně proto zbytečné vstupovat do druhého pilíře," prohlásil třicetiletý Michal z Plzně.