Plný provoz spalovny se rozeběhne za rok. Nejdřív ve zkušebním režimu, od 1. ledna 2016 začne plný provoz. Zkoušky ale proběhnou už na přelomu června a července, kdy se do spalovny přivezou první popelnice. Teplárna totiž začne svážet v Plzni veškerý komunální odpad vlastními popelářskými vozy právě do chotíkovské spalovny. Plzeň pokryje asi polovinu její kapacity (95 tisíc tun odpadu ročně), druhá je podle Drápely už zasmluvněná dalším odpadem z kraje. Poté, co Plzeň zrušila už třetí výběrové řízení na odpadovou firmu, která měla svoz zajišťovat, vystaví vlastní komunální podnik.

Podle jednatele Plzeňských komunálních služeb Petra Balouna vyroste v areálu teplárny v ul. E. Beneše na Borech. Cenu za vyvezení popelnice od září příštího roku schválili zastupitelé zhruba o polovinu nižší, než je dnes. Popelnice o objemu 120 litrů vyvážená jednou za dva týdny bude stát asi 60 korun.

Zkusíme to zastavit, nevzdávají se odpůrci

I přesto, že by se spalovna odpadů v Chotíkově u Plzně měla zkušebně rozjet už před koncem příštího roku a od ledna 2016 by měla zahájit ostrý provoz, stále se proti ní ozývají mnohé hlasy.

Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov, které dlouhodobě vystupuje proti výstavbě spalovny, podalo již před rokem a půl žalobu na stavební povolení. Stejnou žalobu podaly i Děti Země. Soud však v této věci ještě nejednal.
„Situace, kterou se teď musíme řídit, je taková, že spalovna stavební povolení má, a tím pádem se může dál pokračovat ve výstavbě," uvedl za sdružení Milan Reiniger.

„Samozřejmě za to nejsme rádi. Už proto, že máme v ruce verdikt soudu o tom, že územní rozhodnutí je neplatné. Jak už jsem ale řekl, stěžejní je stavební povolení, které je platné," řekl Reiniger. Informace o tom, že by soudci ve věci v dohledné době jednali, nemá.

Spolek by chtěl docílit zastavení stavby. „V tomto smyslu je možných více variant. Podívejme se například na stav dálnice D8 v Českém středohoří, která v podstatě od určité chvíle nemá stavební povolení ani územní rozhodnutí. V podstatě je to takové právní vakuum. Když mluvím za naše sdružení, byl bych rád, kdyby tady spalovna nebyla," podotkl Reiniger.

Existuje vůbec možnost, že by stavba byla zastavena? Teoreticky ano. „Za nepojmenované situace si dovedu představit, že se někdo domůže zastavení stavby, která již probíhá. Zda se to stane v tomto případě, neumím říct," uvedl advokát Karel Paleček, který zastupuje Plzeňskou teplárenskou, investora spalovny.