Plzeňská pedagogická fakulta se v posledních dvou měsících otřásala v základech. Když žádala o reakreditaci svých 51 studijních oborů, tvrdě narazila. Akreditační komise ČR měla výtky k většině oborů a navrhovala zákaz přijímání nových studentů. Fakulta dostala na nápravu měsíc a k obhajobě nakonec předložila 40 oborů. Tím snad turbulentní období skončilo, s 37 z nich nakonec uspěla. „Zatím v této věci čekáme na oficiálnísdělení ze strany akreditační komise," uvedla tisková mluvčí Kamila Kolářová.

Akreditační komise se záležitostí zabývala na svém zasedání, které začalo v pondělí. Její členové na něm projednávali, jak se fakulta vypořádala s připomínkami, které se týkaly především nedostatečného personálního zajištění a problémů s koncepcí studijních oborů. „Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni (FPE) provedla výrazné změny pojetí studijních programů a jejich struktury, které zlepšily obsahovou kvalitu posuzovaných studijních programů," konstatoval ve středu večer tajemník instituce Jiří Smrčka. Posun podle něj nastal především u pedagogicko-psychologického bloku. „Podařilo se více provázat dílčí předměty, došlo také k posílení oborových didaktik a reflektovaných praxí. Zároveň se zlepšilo personální zabezpečení, které mánastat v horizontu dvou let," uvedl tajemník. Doplnil, že je zároveň nutné, aby fakulta zajistila stabilní podmínky pro postupné zlepšování kvalifikace vyučujících.

Změny mají nastat už brzy

Komise požaduje, aby plánované změny nastaly už v novém akademickém roce. V případě 37 z celkových 40 oborů tedy akreditační komise navrhuje zrušit omezení akreditace.Zároveň bude kontrolovat, zda chystané změny skutečně fakulta dodržuje. Jinak hrozí, že se situace bude opakovat. U tří studijních oborů FPE se ovšem vyskytovaly problémy v odborné části, a proto akreditační komise trvá na svém původním stanovisku.Konkrétně se jedná o bakalářský a magisterský obor výchova ke zdraví a bakalářský obor vizuální kultura se zaměřením na vzdělávání.

Svůj závěr už akreditační komise předala ministerstvu školství. Pokud jej potvrdí, FPE nebude moci od září v těchto případech přijímat nové studenty. Fakulta čelila ostré kritice ze strany akreditační komise od února. Původně žádala o reakreditaci 51 oborů, pouze tři z nich byly v pořádku. Na tomto základě se rozhodla, že sama zruší sedm ze třinácti navazujících magisterských oborů učitelství pro střední školy.Konkrétně se jednalo o angličtinu, biologii, chemii, fyziku, geografii, informatiku a psychologii. Vyjma citovaných šlo ještě o navazující obor učitel odborného výcviku, jenž spadá podspecializaci v pedagogice.

V budoucnu by se nabídka měla znovu rozšířit

„U těchto oborů nemáme zajištěného garanta. Samozřejmě nás mrzí, že nemůžeme poskytnout plné spektrum oborů pro střední školy, ale je to věc, kterou jsme nemohli vyřešit během tak krátké doby," uvedl před měsícem děkan Randa. Současní studenti nemusí mít obavy, bez problémů dostudují. Nové uchazeče už však fakulta od akademického roku 2017/2018 přijímat nebude.

Randa dodal, že v budoucnu by portfolio nabízených oborů chtěla FPE znovu rozšířit: „Budeme žádost o akreditaci těch oborů pro střední školy, u kterých se nám podaří získat habilitované pracovníky."