Fotbalový klub TJ Slovan Spoje Plzeň ale tímto způsobem nedostává od města dárek k výročí. Jen se vlastně znovu stěhuje.

Slavný karlovský oddíl už vystřídal dvě hřiště na Karlově, po zániku škodovácké čtvrti se fotbaloví Karlováci znovu stěhovali naproti borské věznici, kde působí pod názvem TJ Slovan Spoje dodnes. Neustále oklešťovaný areál ale nakonec padne, na jeho místě se dodělá křižovatka u dálničního přivaděče, s pozemky se navíc počítá v plánech na tramvajovou trať směřující k univerzitě. Místo toho vyrostou dvě fotbalová hřiště (jedno tréninkové) společně s potřebným zázemím ve Skvrňanech. Zastupitelé stvrdili směnu už v prosinci 2011. „V současnosti probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby. Existuje usnesení zastupitelstva, že kolaudace by měla být na konci června 2017. Podle mých zpráv hřiště budou ale hotova v průběhu příštího roku, nejdéle na jeho konci," sdělil ekonomický náměstek Pavel Kotas (ČSSD).

Stavba odstartuje letos

Stavět se začne ještě letos a pro tento rok město na hřiště vyčlenilo šest milionů. „Stavba vyjde na celkem 54 milionů korun," dodal Kotas.

Fotbalová hřiště vyrostou v údolní nivě řeky Mže, pod Křimickou ulicí na okraji souvislé městské zástavby. „Příjezdová komunikace bude z Touškovské ulice," vysvětlil Kotas.

Travnaté hřiště pro zápasy s rozměry 102x69 metrů bude ve spodní části areálu na úrovni o 36 centimetrů výše, než je hladina stoleté vody. Tréninkové travnaté hřiště bude menší (90x50 metrů) a vznikne v horní části v úrovni 1,46 metru výše, než je hladina stoleté vody. „Součástí bude i tribuna pro zhruba 300 diváků, z toho pro 230 sedících," řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Zázemí bude tvořit systém zateplených montovaných kontejnerů s ocelovým skeletem osazený na základové pasy. V nich bude šest šaten s umývárnou a WC, šatna pro rozhodčí, WC pro hendikepované, ošetřovna, prádelna, sušárna, sklady a technická místnost.

K dispozici bude 30 parkovacích stání a dvě místa pro invalidy.

„Součástí areálu je i rezerva pro dvě volejbalová hřiště, každé o rozměru 23 x 16 metrů," uvedl Šindelář.

Klub věřil, že zůstane na Borech

Reakce fotbalistů Slovanu Spoje? Ti do poslední chvíle toužili zůstat na Borech, jenomže přesun k Západočeské univerzitě nevyšel. „Škoda, že na Borech končíme, ale na druhou stranu budeme mít nové hřiště," pověděl předseda klubu TJ Slovan Spoje Plzeň Lukáš Mareška.

Klub nechtěl na Skvrňany kvůli mládeži. Teď mluví smířlivě. „Mládež máme ze Skvrňan i z Bor, takže teď se to jen vymění, a déle tak budou cestovat děti z Bor," dodal.

Zatímco na Borech patřily klubu pozemky a budovu měl Slovan ve výpůjčce od města, nové sportoviště bude patřit celé klubu.