„Mohu sem zajít jen o víkendu a nechci, aby měli rodiče na Dušičky neupravený hrob. byla by to i ostuda,“ uvedl Jaroslav Hadrbolec. Anna Kuzniaková zase přišla uklidit v předstihu, aby mohla v pátek přijít už jen zavzpomínat.

Že většina lidí už návštěvu hřbitova absolvovala, potvrdila i majitelka prodejny s dušičkovým zbožím u boleveckého hřbitova Alena Strnadová. „Lidé přijdou samozřejmě i toho 2. listopadu. Sobotu a neděli potom už jen opozdilci nebo ti, co nejsou z Plzně,“ odhaduje Strnadová.

Lidé hroby a zdobí tradičně. K vidění jsou především věnce z větví jehličnanů kombinované s květy například růží nebo gerber. Prodávají se hodně i jednobarevné svazky řezaných květin. Ceny ozdob se pohybují od 50 do zhruba 300 korun. „Za poslední roky zdražily v řádech jednotek nebo maximálně pár desítek korun. Je to způsobeno dražší prací,“ uvedla Strnadová.

Podle ní i dušičkové zboží podléhá módě. Z prodejen se téměř vytratily umělé květiny. Lidé je chtějí pouze, jsou–li k nerozeznání od pravých.