Obrazy, sochy, nábytek a další předměty letos oživí prohlídkové trasy hradů, zámků a klášterů, o něž v Plzeňském kraji pečuje Národní památkový ústav (NPÚ). Zatímco se jimi budou návštěvníci kochat, začnou správci objektů pracovat na dalších úkolech – čekají je restaurátorské práce i revitalizace.

„Sezona na všech objektech začíná 1. dubna a otevřeno bude také během velikonočních svátků,“ řekl Petr Pavelec, ředitel českobudějovického pracoviště NPÚ, které se o Plzeňský kraj stará. Dodal, že památky se letos zapojí také do celorepublikových projektů: „Bude to například Rok renesanční šlechty, ale především téma Západočeské baroko.“

Čtěte také: Dostavba začala. Mariánská Týnice bude vypadat, jak si přál Santini

Manětín láká na nové obrazy a mobiliář

Zámek Kozel letos dokončí dva roky trvající práce na obnově jízdárny, už v sobotu bude k vidění výstava věnovaná 300 letům svobodného zednářství. V pondělí 17. dubna areál ovládne velikonoční jarmark.

Hrad a zámek Horšovský Týn začíná v pátek s opravami plotu před jižní zahradou a na jeho prohlídkových trasách se budou vyjímat obrazy George Hamiltona, které se opečované vrátily z restaurátorských dílen.

Řada novinek čeká na návštěvníky zámku Manětín. „Podařilo se nám obměnit expozici o obrazy a mobiliář, který jsme zapůjčovali po celé republice. Jsou to například obrazy zámeckého služebnictva od Václava Dvořáka. Plátna v životní velikosti teď máme před hlavním sálem,“ řekl kastelán Karel Mašek.

Nepřehlédněte: Most z pohádek i videoklipu Depeche Mode čeká oprava za 10,5 milionu

Zámek Nebílovy se na restaurování cenných obrazů chystá, ovšem dokončuje obnovu lodžie, nejcennějšího architektonického prvku celého zámku. „Během roku chceme začít s postupnou obnovou zahrad,“ podotkl kastelán Milan Fiala.
Žižkův palcát se po více než 230 letech vrátil do kláštera Plasy. Kdysi ho tam uchovávali mniši, teď se zpátky dostal díky správě zámku Kynžvart. „K vidění bude na prohlídkové trase Konvent, stane se součástí expozice v knihovním křídle,“ popsala zástupkyně kastelána Monika Tuková.

Na Švihov za jinými okruhy prohlídek

Co se týče stavebních prací, soustředí se hrad Rabí letos na stabilizaci zdiva, úpravy a přizdívání korun, zároveň připraví projektovou dokumentaci na opravu teras paláce, do nichž zatéká. Hrad Švihov zase mírně pozměnil prohlídkové okruhy (například hradní je teď kratší) a pokračuje v Hradu bez bariér, což jsou speciální prohlídky pro imobilní návštěvníky, které se osvědčily vloni. Hrad Velhartice už před sezonou zahájil opravu jednoho z padacích můstků, během roku bude pokračovat s výstavou Ve službách krále – život v době Lucemburků.

Čtěte také: Spolek Bart zachraňuje Turbovnu. Památce v Úterý hrozí zřícení

Sezona by měla začínat také plzeňskému statku U Matoušů, ale nezačne. Statek se otevře až za týden a potom zavře. Letos totiž začne jeho očekávaná revitalizace, na niž památkáři získali 40 milionů korun z evropského programu IROP.

Ze stejného programu poputuje 120 milionů také do kláštera Kladruby, ale ten letos čeká běžnou sezonu bez omezení. „Stavební práce by měly začít až příští rok. Přípravy nás neomezí,“ řekl kastelán Milan Zoubek.