Podle Libora Hejla z Mykologického klubu Nezvěstice je letní houbařská sezona kvůli nedostatku srážek rok od roku horší. „I letos pršelo opravdu málo. Srážky byly lokální, prudké a krátké, takže se většinou ani nedostaly do půdy,“ vysvětlil Hejl a doplnil, že pro růst hub je ideální, když prší jednou za tři dny. „V současnosti jezdíme na houby do středních a východních Čech,“ prozradil nezvěstický mykolog. Nedostatek hub potvrdil i klatovský mykolog Svatopluk Ján.

„Zatím nerostlo téměř nic, od 15. května až do minulého týdne totiž v podstatě ani nekáplo. Dostávám každý týden hlášení od České mykologické společnosti a konkrétně na Klatovsku je zatím růst hub minimální. Pouze u pramenišť, na březích potůčků a podobných vlhčích místech se tu a tam něco najde, nějaké ty holubinky. Z hřibovitých hub, o které jde běžným houbařům nejvíce, zatím nic,“ uvedl Ján.

Ilustrační foto
Na Šumavě v noci mrzlo, bylo až minus 3,4 stupňů Celsia

Lepší to s houbami není ani ve vyšších polohách Šumavy. „Hub je strašně málo. Sem tam nějaký ten modráček, ale je to tak jeden na hektar,“ popsal situaci v okolí Modravy tamní starosta Antonín Schubert. Na houby se minulý týden vydala i Jana Černá, zkusila to na jižním Plzeňsku. „Šla jsem se s přítelem projít do lesa s tím, že se pokusíme nějaké houby najít. Ale hledali jsme marně. Opravdu ještě nerostou,“ řekla.

Situace na západě Čech by se však mohla díky současným dešťům zlepšit. „Například na severním Plzeňsku by se houby mohly objevit už příští týden. „Hřibovité houby by mohly vyrazit po deseti dnech od deště. Jde ale také o to, jak se bude počasí vyvíjet dál. Podle předpovědi meteorologů by ovšem neměla být nějaká úmorná vedra, teploty maximálně do 27 stupňů, což by docela šlo. Chce to prostě vodu, ne příliš velká vedra a ne příliš silný vítr,“ popsal Ján.

Andrea Pánková, David Kojan