Houbaři už by snad mohli v následujícím týdnu najít své první letošní úlovky. Vyprahlé západní Čechy postihly včera a v neděli vydatné deště, které by mohly zahájit další houbařskou sezonu.

Plzeňský kraj byl však podle plzeňského mykologa Zdeňka Hájka katastroficky vyschlý, proto můžeme první houby očekávat nejdříve příští týden. „Půda se už docela hodně promokřila, a tak by mohla k životu probudit leckteré houby," doufá Hájek.

Méně optimistický je Libor Hejl z Mykologického klubu Nezvěstice. „Podhoubí se musí nejdříve zregenerovat. Nevím, zda k tomu bude tolik srážek stačit, protože s takovým suchem jsme se opravdu dlouho nesetkali," vysvětlil Hejl. Pokud podhoubí přečkalo sucho v dobré kondici, tak by tolik srážek stačilo.

Jakmile budete mít houbařský úlovek, pošlete nám fotografii na redakce.plzen@denik.cz

Podle mykologů je důležité také ochlazení, které v minulých dnech nastalo. „Napomáhá totiž k rozmnožování a růstu hub," upřesnil Hejl. Teď je důležité, aby se teploty zase nepřehouply přes třicítku. Nejprve vyrostou drobnější houby jako jsou například křehutky a kropenatci. „Masitější houby začínají růst o pár dnů déle," upřesnil Hájek. Mezi prvními masitějšími houbami bývají holubinky, babky a kozáci.

Doteď prý nestála sezona za nic. Na Chebsku se v minulých týdnech nacházelo malé množství hub, protože se tam vyskytly místní přeháňky. „Jednalo se především o hřiby kováře, kterým sucho tolik nevadí, ale bylo jich opravdu málo," uvedl Hejl.

Rostou na kmenech

„Minulý týden jsem u Teplé našel choroše šupinatého, který roste na dřevě," vzpomněl si Hájek. Také jeden z členů plzeňského mykologického kroužku prý minulý týden objevil houbu, která roste na kůře stromu. „Poslal nám fotografii sírovce žlutooranžového," upřesnil Hájek.

Jejich výskyt během období sucha je způsoben právě tím, že rostou na kůře stromů, odkud čerpají vláhu. „V místech výskytu hub byly zřejmě lokální srážky a vlhkost vydržela déle na stromech než v půdě," řekl Hájek.
Mykolog Libor Hejl prý začne od čtvrtka mapovat lesy, zda houby porostou, nebo ne.

Další houbařské sezony se nemůže dočkat také Jana Marková z jižního plzeňska. „Mám svoje oblíbená místa v lese, už jsem se na nich byla podívat v červenci, ale nic jsem nenašla," povzdechla si. O víkendu prý vyrazí znovu. „Snad už budu mít větší štěstí," doufá houbařka.

Srážky ustanou

Srážky by dnes měly dnes ustávat. „Pršet bude pouze dopoledne," uvedl meteorolog z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Kopeček. V následujících dnech nejsou očekávány žádné srážky, také se oteplí.

„V úterý bude maximálně 19 stupňů, následně se bude oteplovat," řekl Kopeček.

Andrea Pánková