Přesvědčila se o tom Marie Maňourová, která si z lesa přinesla velice slušný a na poměry letošní bídné houbařské sezony až rekordní úlovek. „Z půlhodinové procházky bylo 150 hřibů, tak rostou?" okomentovala fotografii, kterou zaslala na adresu naší redakce. Hřiby a hříbky se jí podařilo najít na Přešticku.

Zdá se tedy, že houbaři mohou konečně začít vyrážet do lesů. „Nejsou to sice zatím žádné žně, ale pokud nachodíte dostatek kilometrů, tak se něco nasbírat dá," hlásí zase na houbařských webových stránkách www.myko.cz Tomáš Pavelka z Manětínska.

„Někdo už něco našel? Tak to je určitě dobrá zpráva, protože já do lesů vyrážím každý víkend a zatím jsem nenašel skoro nic. Snad už se to teď protrhne," potěšila zpráva Plzeňana Aleše Kohouta.

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy se v těchto dnech daří zejména teplomilným letním druhům, rostou například hřibovité houby, holubinky i muchomůrky. Z hřibovitých hub mohou lidí najít koloděje nebo kováře. Rostou také dubové hřiby. Houbaři ale mohou narazit například i na jedovatou muchomůrku tygrovanou. „Ta je samozřejmě zrádná v tom, že je obtížně rozeznatelná, často i pro odborníky," uvedl Landa.

Chcete se pochlubit houbařským úlovkem? Pošlete foto na mail redakce.plzen@denik.cz