Plzeňský mobilní hospic Domov neskončí. Díky velké podpoře veřejnosti bude pokračovat dál. Deníku to potvrdila jeho ředitelka Jana Červánková. Od nového roku bude na Plzeňsku poskytovat hospicové služby také organizace Křídla andělů, kterou založil Oblastní spolek Českého červeného kříže.

O ukončení činnosti Domova informovala média na začátku listopadu. Organizaci odkázané hlavně na sponzorské dary a dotace chyběly peníze na platy pro zaměstnance. Hrozilo tak, že nebude moci nevyléčitelně nemocným dospělým lidem služby v jejich domovech dál poskytovat. „Opravdu jsme si mysleli, že končíme. Vzedmula se ale taková vlna podpory a zájmu, že zatím můžeme pokračovat,“ řekla Červánková s tím, že organizace si dá čas do března. „V tu dobu už bude jasné, zda bude dostatek peněz na další provoz,“ poznamenala.

Klientů přibývá

Hospici by pomohli pravidelní sponzoři, ať už firemní či jednotlivci. „Vždy totiž zbývá uhradit částka kolem 3 až 4 milionů ročně. Tuto sumu nezaplatí ani pojišťovny, ani kraje, ani města. Pokud peníze neseženeme, budeme za rok řešit stejnou situaci,“ popsala Červánková.

Podle ředitelky by měl stát hospicovou péči více podporovat, jelikož pacientů každým rokem přibývá. „Je to systémová chyba, protože většina hospiců, která nemá významného dárce, má podobné problémy. Sehnat peníze a ještě v době covidové, je velice těžké,“ líčila.

Zástupci města Plzně a Plzeňské teplárenské předali 200 balíčků zaměstnancům covidových pracovišť FN Plzeň. Dárkové tašky s vánočními předměty byly zakoupené od prodejců zrušených Adventních trhů.
Teplárna koupila zboží ze zavřených trhů a darovala jej zaměstnancům nemocnice

Mezi lidmi, kteří potřebují paliativní péči, jsou čím dál častěji lidé v produktivním věku. „Pečujeme hlavně o pacienty ve věku od 40 až 60 let, ale výjimkou nejsou třicetiletí či pětatřicetiletí lidé a děti. Lidí ve vysokém věku máme málo,“ vyjmenovala Červánková.

Dodala, že jen velice málo lidí zemře bez toho, aniž by potřebovali zdravotnickou péči. „To, že se na hospice nedbá, je velký problém. V Plzeňském kraji je nepokryté Klatovsko, Domažlicko či Kralovicko,“ uzavřela.

Křídla andělů pomohou i po operaci

Od ledna 2022 bude na Plzeňsku poskytovat domácí hospicovou péči také organizace Křídla andělů. Její prioritou je zvyšování kvality života nejlépe bez bolesti a osamocení při zachování lidské důstojnosti. „Službu pak budou moci využívat nejen umírající, ale i lidé například po operačních zákrocích, po mozkových příhodách, s roztroušenou sklerózou nebo Parkinsonovou nemocí,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Helena Frintová.

Plzeňský kraj přispěl organizaci na zdravotnické pomůcky 198 tisíc korun.

„Díky finančnímu příspěvku kraje dovybaví Křídla andělů zdravotnickými pomůckami svůj terénní multidisciplinární tým, který bude poskytovat domácí ošetřovatelskou péči nejen v Plzni, ale v dojezdové vzdálenosti 30 až 40 kilometrů od ní. Vybavení týmů pořízené s podporou kraje tak přispěje nejen ke zvýšení kvality života pacientů v domácím prostředí, ale zároveň usnadní i zdravotníkům jejich péči o pacienta,“ zdůraznila hejtmanka Ilona Mauritzová.

Na plzeňském bleším trhu si mohou lidé nakoupit nebo prodat nové i použité zboží – od elektroniky, oblečení, náhradních dílů přes nábytek nebo starožitnosti.
Bleší trhy fungují dál. „Návštěvnost ale není taková, jako dřív," míní pořadatel

Hejtmanka připomněla, že hospicová péče i její terénní týmy se dlouhodobě pohybují na hranici ufinancovatelnosti. Jako hejtmanka jednoho z krajů ČR a předsedkyně Komise Rady AKČR proto přivítala poslední rozhodnutí VZP, která vyslyšela požadavky hejtmanů, a navýšila částky na podporu domácí paliativní péče.

V týmu je také duchovní

Křídla Andělů mají připravený multidisciplinární tým pracovníků a po získání registrace budou žádat o uzavření smlouvy s pojišťovnami za úhradu poskytnuté péče. „Přistupujeme ke každému jako jedinečné osobnosti, přičemž neřešíme pouze biologické potřeby. Staráme se též o záležitosti psychologické, sociální nebo spirituální. Náš tým je složený z odborníků, kteří mají už roky praxe ve svých oborech. Krom lékařů s různými stupni vzdělání se na péči podílí všeobecné sestry, fyzioterapeut, ergoterapeutka, nutriční terapeutka či farmaceutka. Sociální problematiku péče zastřešují sociální a zdravotně-sociální pracovníci. Péči o duševní zdraví poskytuje psycholožka a psychoterapeuti. Spirituální otázky řeší duchovní,“ přiblížila přístup a zajištění péče o pacienta ředitelka spolku Křídla andělů Klára Vyletová.

Pro seniory nabízí organizace Křídla andělů také bezplatnou on-line poradnu a do budoucna plánuje vzdělání poradců pro pozůstalé.