Horko je pro někoho vítaná změna, pro jiného ohrožení života. V lékařských ordinacích teď pomalu přibývají lidé s problémy způsobenými právě vedry, častější jsou i výjezdy sanitních vozů.

Podle mluvčí krajské záchranné služby, Lenky Ptáčkové, počet situací, při nichž bude třeba rychlé zdravotnické pomoci, ještě vzroste. „Zatím jsme vyjížděli pouze k několika kolapsům, ale očekáváme jejich nárůst. Nejrizikovější skupinou budou samozřejmě opět senioři,“ uvedla.

Nejčastějšími nemocemi, které si pobytem na slunci můžeme přivodit, jsou úžeh a úpal. V obou případech trpí postižený člověk bolestmi hlavy, je malátný, unavený a má žízeň. Často mívá i závratě a nejsnazší pomocí pro něho bývá přemístění do stínu, přikládání studených obkladů a podávání studených nápojů.

Do čekáren praktických lékařů právě s těmito příznaky míři starší i mladší lidé. „Zatím to sice není tak intenzivní, ten pravý nával pacientů teprve přijde. Nedá se však říct, že by na slunci hazardovali více jedni nebo druzí. Když přijde mladý člověk, bývá to hodně kvůli neopatrnému opalování a také špatnému, často vůbec nedodržovanému pitnému režimu. Vyskytuje se i hodně alergií na slunce,“ prozradila lékařka z Horní Břízy Jaroslava Voříšková.

U seniorů pak podle ní bývá pitný režim hlavní příčinou nevolností a kolabování. „U těch je problém, že nemají takový pocit žízně jako mladší, ale potřebují tekutiny úplně stejně. Zcela nejlepší je na ně dohlížet a na vlastní oči se přesvědčovat, že pijí,“ podotkla lékařka.

Jenže je třeba také dávat pozor na to, co si člověk pod pojmem pitný režim představuje. „Určitě sem nepatří káva, která naopak člověka ještě více dehydruje a dokáže tělu spolu s horkem pořádně uškodit. Jinak ale ať každý pije to, co mu zrovna chutná,“ dodala Voříšková.