Jachtař David Křížek:

Tepla není nikdy dost

„Jachting se má dělat v teple," má jasno jachtař David Křížek, který se jednoznačně označuje za teplomilce. Svědčí o tom i fakt, že rád trénuje v Itálii nebo Karibiku, vyhovují mu i stávající vysoké teploty u nás.
„Tepla není nikdy dost," říká Křížek a přiznává, že koupat se začíná, až když má voda 26 °C. Za ideální počasí považuje to od 18 °C výše, kdy už mů- že nosit kraťasy. Co naopak nesnáší, jsou výkyvy teplot. „Klimatizaci mám v autě nastavenou jen o několik stupňů méně, než je venku," říká Křížek.

František Bálek, autor ledových soch
Docela jsem vděčný za teplíčko, když si té zimy během roku docela užívám. Ale odsud potud. Tohle se ještě dá, ale už je to tedy na hraně. O víkendu jsem měl být v Egyptě a dělat tam ledové sochy v mrazáku, takže tam by to vedro bylo ještě horší a výkyvy ještě vyšší.

Martin Fojtíček, ředitel 
sdružení Ledovec
Teplo mám rád, i když jsem z Ledovce. Navíc před velkým horkem nás chrání 60centimetrové zdi barokní fary v Ledcích. Lidé s duševním postižením, s nimiž pracujeme, navíc mívají největší výkyvy v přechodech ročních období, spíše na podzim, takže teď máme klidněji.

Přednosta chirurgické kliniky Vladislav Třeška:

Teploty do 28 stupňů stačí

Ačkoliv nedělní poledne strávil přednosta Chirurgické kliniky FN Plzni Vladislav Třeška na tenisovém kurtu, za milovníka horka se rozhodně nepovažuje. „Nejraději má teploty kolem 25 až 28 stupňů, ne víc," říká Třeška s tím, že nemusí jezdit ani k moři. Nejoblíbenějším útočištěm v parných dnech mu je sklep jeho domku. „Máme tu chládek i dostatek studených nápojů," popisuje lékař a dodává, že společnost mu zde často dělá i fenka labradora, která si na sluníčku také nelibuje.

Aleš Razým, reprezentant v běhu na lyžích
Horko snáším většinou těžce, ale letos je to o něco lepší. Možná proto, že jsem dovolenou po sezoně strávil v Karibiku. Teď už jsem zase v plné přípravě, takže z veder nijak nadšený nejsem. Nejhorší jsou rychlé intenzivní tréninky, které vás vycucají i normálně, natož v tom horku.

Radek Vodrážka, fotbalový trenér
Nesnáším extrémy a tohle počasí extrémní rozhodně je. Léto rád nemám, venku se už při takových teplotách, které aktuálně panují, zkrátka nedá existovat. A jet v podobném vedru na dovolenou třeba do Tunisu? To je opravdu jen pro otrlé povahy, nic pro mě.

A jak se s teplem vypořádáváte vy?

• Máte osvědčený recept na to, jak zvládnout více než třicetistupňové teploty posledních dní? Nebo jste milovníkem horka a počasí si jednoduše užíváte?
• Podělte se s ostatními čtenáři Deníku a pošlete nám na e-mail redakce.plzen@denik.cz svoji fotografii. Všechny snímky zveřejníme, nejlepší čeká i odměna.