Lékař Květoslav Baloun, který byl ještě donedávna lídrem hnutí ANO na třetím plzeňském městském obvodě v nadcházejících volbách, se nakonec neobjeví na žádné kandidátce tohoto uskupení. Drtivá většina členů ANO dala přednost právníkovi a řediteli Davidu Procházkovi, který nyní kandidátku povede. Baloun se totiž znelíbil kvůli své politické minulosti.

Rokycanský lékař totiž před čtyřmi lety kandidoval za TOP 09 do zastupitelstva města Plzně. „V roce 2012 od nás odešel," uvedl předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek. Baloun se poté uchýlil ke Straně práv občanů – Zemanovci. A to mu teď zlomilo vaz.

„Ano. Byla to pro nás velmi důležitá věc. O jeho členství ve SPOZ jsme nevěděli, to nám neřekl. A sehrálo to velmi zásadní roli," řekl lídr kandidátky ANO na plzeňskou radnici Pavel Šrámek, který je současně poslancem za ANO.

Nebude na žádné kandidátce

Květoslav Baloun nadále zůstává členem hnutí, na žádné z kandidátek se ovšem jeho jméno neobjeví. „To mohu říct naprosto zásadně," nechal se slyšet Šrámek.

Z výše zmíněného důvodu byl proto navržen David Procházka. „Jej a jeho kandidátku schválila drtivá většina členů, celých 83 procent. Ostatní se hlasování zdrželi," vysvětlil Šrámek.

Podle předvolebních průzkumů a taktéž podle výsledku posledních voleb se dá očekávat, že hnutí ANO bude mít v nadcházejících volbách úspěch. A o členství v něm je prostě zájem. Zájemci, kteří chtějí pod křídly hnutí kandidovat, jsou z toho důvodu pod drobnohledem. „Chceme voličům nabídnout takové lidi, kteří jsou úspěšní a něco dokázali. Lidi, kteří prošli třemi, čtyřmi stranami, jsou jednoduše převlékači kabátů. A tak to vnímám i u pana Balouna," uvedl Šrámek.

Deník včera sháněl i vyjádření samotného Balouna. Svůj mobilní telefon však celý den nezvedal.

Lídr třetího obvodu je nyní tedy jasný, známá jsou i jména pro další velké plzeňské obvody. Kandidátku na prvním obvodě povede ekonomka v nemocnici na Bulovce Ivana Mádlová, ve druhém obvodě to bude Bohuslav Rada, známý z působení v plzeňské Škodovce, ve čtvrtém pak manažer Petr Šustáček.

Vsadili na hokejového šéfa

Co se týče voleb, hnutí ANO nechce nic nechat náhodě. Volební kampaň proto zdejší předsednictvo svěřilo Romanu Zarzyckému, výkonnému řediteli plzeňského hokejového klubu, který absolvoval obor marketingových a sociálních komunikací.

Sám Zarzycký rovněž kandiduje za ANO na plzeňskou radnici. Po Pavlu Šrámkovi, Bohuslavu Radovi, Ivaně Mádlové a Vlastimilu Golovi je na listině číslem pět.