„Jenom na námi posekaném rákosovém ostrůvku jsem napočítal přes 130 hnízd, v takovém počtu zde zahnízdili po dlouhé době. Ostrůvek je však v důsledku přívalových dešťů a nově teď i svedením dešťové vody z nedaleké průmyslové zóny a skladových hal do Lučního potoka ohrožen. Pokud se nepodaří dočasně zachytit vodu na přítoku a rozlít ji na louku před rezervaci, je s racky a jejich hnízdy letos opět amen,“ vysvětlil Makoň důvody k vybudování hráze. Ta by měla omezit průtok vody do rezervace a odvést případnou přívalovou vlnu na sousední travnatou plochu rezervace.

„Pravda, není to úplně ideální řešení a budeme se modlit, aby raději žádná přívalová vlna v následujícím měsíci nepřišla. Kdybychom ale neudělali vůbec nic, následně bych si to vyčítal, protože v tom případě by hnízdní kolonie racků chechtavých utrpěla další citelnou ránu," doplnil šéf plzeňské záchranné stanice živočichů.

Letos počítá v celé lokalitě nejméně se 150 hnízdícími páry. Což znamená nárůst, v posledních deseti letech totiž jejich počet v kolonii, která byla v minulosti jednou z největších, klesl z původních 300 hnízd až na pouhých 30.

Bücker Bü 131 Jungmann, akrobacie na historických dvouplošnících - Den ve vzduchu Plasy 2022
Letecký den na Plzeňsku: Ve vzduchu nad Plasy byly k vidění kotrmelce i kouř