Policie je rozhodnuta neonacisty do centra města vůbec nepustit. Předpokládá, že se v Plzni určité skupiny objeví i přesto, že primátor Pavel Rödl jejich akci ve čtvrtek zakázal a organizátoři pochodu vyzývají na internetových stránkách svoje příznivce, aby do Plzně nejezdili. Podle informací policistů se mají proto přesunout do Prahy na Palackého náměstí, kde setkání nepodléhají ohlašovací povinnosti.

V centru Plzně jsou na dnešní 14. hodinu hlášeny hned tři akce, z toho dvě město zakázalo. Na náměstí Emila Škody poblíž autobusového nádraží mají sraz k protestnímu pochodu pravicoví radikálové, v sadech Pětatřicátníků anarchisté a před Velkou Synagogou se uskuteční náboženské pietní setkání Židovské obce. Jen poslední akci však úřady povolily.

Nejdramatičtější okamžiky se zřejmě odehrají u autobusového nádraží, kde hodlá policie zasáhnout ještě dříve, než dojde k prvním konfliktům. „Na místě srazu radikálů bude antikonfliktní tým i zástupce města, který je upozorní, že jsou na nepovolené akci a že by měli odjet. Pokud to neudělají dobrovolně, použijeme k jejich odjezdu všechny donucovací prostředky,“ uvedl zástupce ředitele Krajského ředitelství Správy západočeského kraje Jaromír Kníže.

Radikálové se dnes do ulic města zřejmě vůbec nedostanou. „Nepustíme je tam. I kdyby nebyl pochod zakázán, tak bychom nedopustili, aby průvod prošel kolem Velké synagogy,“ řekl ředitel Správy západočeského kraje Policie ČR Miloslav Maštera. Podle posledních odhadů míří do Plzně asi 150 až 400 účastníků pochodu, avizovaný je i příliv asi 200 až 300 radikálů z Německa, hlavně Saska. „To je odhad specialistů,“ dodal Maštera.

Počet anarchistů, jež ohlásili svůj happening v sadech Pětatřicátníků, jimž ale úřad třetího obvodu shromáždění nepovolil, se pohybuje kolem 300. „Máme zkušenosti, že se snaží vyvolávat konflikty. Zasáhneme proti nim až v případě, že se to stane. Do té doby nebudeme nic dělat,“ řekl ředitel městského ředitelství Policie ČR Luboš Berka.

Policie je v pohotovosti už od páteční 15. hodiny. Vyzývá občany, aby výskyt skupin lidí, jež mohou už svým zjevem avizovat, že jde o účastníky nepovolené akce, hlásili policistům na linku 158, a to i z okrajových částí města.

Na Palackého náměstí v Praze budou úředníci, kteří v případě nezákonného jednání akci rozpustí. „Hajlování nebo jiné protizákonné projevy nemají ani na tomto místě co dělat,“ vyjádřil se mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.