Plzeňští zastupitelé se těmito otázkami zabývali na svém středečním jednání. Jednoznačnou odpověď však nedali.

S tématem pojemnovat něco po Havlovi přišel opoziční zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz). Upozornil, že to v prosinci bude rok, co exprezident zemřel, a že už dříve navrhoval přejmenování náměstí Míru. To by podle něj mělo nést Havlovo jméno. „Byl bych nerad, aby Plzeň byla poslední, kdo mu vzdá čest," podotkl Rösch.

Primátor Martin Baxa (ODS) upozornil, že o přejmenování rada zatím nejednala.

„Pro mě by byla nejlepší varianta pojmenovat po něm novou budovu – třeba divadla," řekl Baxa. Jeho náměstkyně pro kulturu Eva Herinková (ČSSD) vzápětí oznámila, že s odborem kultury chce už během října vyvěsit na web města anketu, v níž by občané mohli sami vyjádřit, jak se má nová budova za více než 800 milionů korun jmenovat.

A Divadlo Václava Havla by měla být jedna z možností.

„Lidé ale mohou i navrhovat i jiné varianty," dodala Herinková. Na to okamžitě reagoval Marcel Hájek (Občané.cz), který glosoval výsledky krajských voleb. „Při současné moci komunistů bych měl strach, abychom v Plzni neměli nakonec Divadlo Zdeňka Nejedlého," podotkl Hájek.

Snaha pojmenovat po prvním polistopadovém prezidentovi ulici nebo náměstí, se objevila krátce po Havlově smrti. Tehdy ale město řeklo, že je nutný časový odstup.

Třetí plzeňský obvod řešil i studie, kam umístit památník Václava Havla, i z něj sešlo. Až začátkem října se objevila první busta – na křimickém úřadu. Jejím autorem je sochař Jaroslav Bocker, údajný spolupracovník StB. Právě kvůli jeho minulosti radní města sochu odmítli. Že se slavnostního aktu zúčastnila náměstkyně Herinková, opozice kritizovala.

O tom, že by se po Havlovi pojmenovalo divadlo, se ne-oficiálně mluvilo už od Havlovy smrti, až nyní město připravuje konkrétní kroky.

Pro zapojení veřejnosti je jednoznačně i ředitel Divadla J. K. Tyla Jan Burian, přestože varianta s Havlovým jménem je pro něj přijatelná. „Je to ale jen jedna možnost. Myslím, že i Václav Havel by uvítal debatu," míní Burian.

Komunista Jiří Valenta upozornil, že by město nemělo slibovat anketu, když nerespektovalo výsledky těch předchozích. „Týkalo se to třeba zlatých kašen na náměstí nebo Plzeňských ikon," připomněl Valenta. Podle něj by se městu anketa ´nemusela vyplatit´.

Poté, co primátor Baxa přiznal, že není příznivcem jakýchkoli anket, stáhla se Herinková zpátky. „Možnost veřejného hlasování na internetu musíme ještě přehodnotit, rada o něm zatím nejednala. Osobně bych podpořila název Divadlo Václava Havla," řekla Deníku náměstkyně.

Občanský demokrat Jiří Šneberger se ptal, zda má vůbec smysl nějakou anketu vypisovat. „Pokud má rada jasno, nemá anketa smysl. Zbytečně byste lidem slibovali, že můžou něco navrhnout, ale nakonec to stejně bude Divadlo Václava Havla," varuje Šneberger.

Nová budova divadla už se staví, otevřít by se měla na podzim roku 2014. V případě, že by divadlo opravdu neslo jméno bývalého prezidenta, mohla by se objevovat kuriózní vyjádření: Divadlo Josefa Kajetána Tyla uvádí v Divadle Václava Havla hru Williama Shakespeara. „A to by byl názvový paskvil, pozor na to," dodal zastupitel Hájek.

O tom, zda město nakonec anketu vypíše a požádá o názor také veřejnost, se podle Herinkové rozhodne nejspíše příští týden.

Pojmenovali byste divadlo po bývalém prezidentovi? Hlasujte nebo napište svůj názor do diskuze níže.