Také sortiment je celkem slušný. Kromě zmiňovaných potravin je k mání hroznové víno, ale třeba i med.

Stánkaři nejčastěji stávají v Chotěšově, Sulkově, v Borovech, Horní Lukavici, Úněšově či v Bezvěrově. Prodejce sem přitahuje velké množství projíždějících lidí. Obce totiž leží na hlavních tazích na Domažlice, Klatovy či Karlovy Vary.

Na silničním odpočívadle v Horní Lukavici jsou prodejci k vidění pravidelně každý rok. „V nabídce máme meruňky, hroznové víno a med. Největším hitem jsou ale meruňky," vyjmenovává obchodník, který nechtěl uvést jméno. Prý kvůli závisti, s níž se podle svých slov potýká. „Z meruněk je největší vejvar, protože vydrží tři dny. Borůvky se brzy zkazí," odpovídá na dotaz, proč neprodává jiné plodiny.

Lidé podle něho pořizují meruňky spíše na jídlo než na marmeládu. Během dne prodá 50 až 60 kilogramů. Za kilo meruněk účtuje 50 korun. Litrová sklenice medu vyjde na 100 korun. Med dováží od včelaře z Podbořan. „Jsem tady každý den od osmi ráno do šesti večer," připomíná obchodník.

Starosta Horní Lukavice Josef Dědič poznamenal, že za zábor místa prodejci obci platí třicetikorunový poplatek za den. Ten platí i prodejce, který se zaměřuje na brambory a cibuli. „Když jsou tady, tak vezmu kolem deseti kilo brambor. Chuťově jsou výborné. Meruňky jsem nekupovala, protože se mně zdají drahé," říká místní obyvatelka Marie Turečková.

„Poslední dobou se odbyt zastavil. Možná, že jsou někde levnější," stěžuje si stánkařka nabízející kilogram brambor za 8,90 a stejné množství cibule za 15 korun.

Obchodnice, která se odmítla představit, prodává brambory a cibuli už napytlované. V tom vidí také nevýhodu. „V obchodě si zákazníci mohou vybírat z jednotlivých kusů," hledá příčiny stagnace. Rozšířit sortiment nechce.
Inspektoři už mají hříšníky

Ve střehu jsou kvůli prodejcům kontroloři obchodní i potravinářské inspekce. „Kontrolu z obou institucí jsem už tady měla. Všechno bylo v pohodě," radovala se stánkařka.

Obchodní inspekce od začátku léta načapala na Plzeňsku pouze jednoho stánkaře, který neměl věci v pořádku. „Zakázali jsme mu používat váhu, protože jí chybělo úřední ověření," konstatoval ředitel krajské obchodní inspekce Jan Řezáč s tím, že inspektoři se v brzké době zaměří na prodejce borůvek.

Inspekci zajímá, jestli prodejce nenatáhl cenu nebo neošidil zákazníka na množství.

Na obchodní inspekci se obracejí samotní zákazníci. „Dostali jsme podnět, že obchodník prodal plesnivé borůvky. Případ jsme předali potravinářské inspekci," vzpomínal Řezáč.

Na to, co kupují, by si podle Pavla Kopřivy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) měli dávat pozor právě i sami zákazníci. „Pro stánky platí stejná pravidla jako v kamenných obchodech. Plodiny by tak měly být chráněné před přímým sluncem, extrémními teplotami a podobně. Zákazníka by mělo od koupě odradit třeba také to, pokud stánek s ovocem stojí na nějakém znečištěném a prašném místě," řekl Kopřiva.

SZPI kontroluje potřebnou registraci k provozování činnosti, kterou prodejcům vydává a zaměřuje se hlavně na úplné označení stánku.

Kopřiva potvrdil, že SZPI obdržela podnět od obchodní inspekce ohledně prodeje plesnivých borůvek. „Během následné kontroly zboží u prodejce jsme ale na závadné borůvky nenarazily," sdělil mluvčí SZPI Kopřiva.

Podle něj plzeňský inspektorát SZPI se zatím nesetkal s nějakým pochybením ze strany stánkařů. V minulosti šlo o problémy kvůli chybějící registraci obchodníka či nedostatečnému označení stánku.