Pro narkomany je tento syntetický opiát alternativou k heroinu, kterého je nedostatek.

„Fentanyl je všude. Používá se například u záchranné služby, dostanete jej v sanitce, když vás budou převážet se zraněním. Je podáván také onkologicky nemocným pacientům," představuje ředitel sdružení Ulice Martin Parula látku, která se začala na plzeňské drogové scéně objevovat zhruba před dvěma roky. Zároveň však Parula vyvrací informaci o tom, že narkomani získávají náplasti s látkou z popelnic, kam je vyhazují nemocní.

„Šíří se informace, že naši klienti se k fentanylovým náplastím dostávají tak, že si vytipují v ordinacích nebo přímo v nemocničních lékárnách onkologicky nemocné, ty poté sledují k domu a následně si ohlídají odpad, který vyhazují. To je podle mě nesmysl. Jednak na to nemají čas a navíc je výsledek nejistý. Nemůžou vědět, kolik látky v náplasti zůstalo. Bavili jsme se o tom s klienty, a nikdo nám nepotvrdil, že by drogu takto získával," vysvětluje Parula. Podle něj narkomani navíc dávají přednost náplasti nové a nepoužívané. K těm mají přístup drogově závislí s onkologickým onemocněním. Náplasti jsou totiž k tlumení bolesti běžně používané a nemocný jich může získat podstatně víc, než sám potřebuje. „Mohou je samozřejmě získat i krádežemi, ale nevím o žádném případu, kdy by byla hlášena krádež většího množství náplastí," dodává.

K rozšíření tohoto syntetického opiátu přispěl velkou měrou i nedostatek kvalitního heroinu, závislí proto sahají po alternativách, jako například morfinových tabletách nebo právě fentanylových náplastech. „Myslím si, že kdyby se vrátil heroin, tyto alternativy nebude moc klientů vyhledávat. Heroin je pro uživatele opiátů stále jednička," vysvětluje ředitel sdružení Ulice.

Za dobu, kdy se droga v regionu objevila, evidují policisté dva případy předávkování. Loni v lednu zemřel třiatřicetiletý adoptivní syn zpěvačky Věry Bílé. Jeho tělo se našlo na veřejných toaletách v Rokycanech. Další případ se stal v květnu, sedmadvacetiletá žena po aplikaci upadla do bezvědomí, ještě v létě byla nepohyblivá, komunikovala omezeně. „Byla odkázána na péči druhé osoby, přičemž rozsah zdravotního poškození byl vyhodnocen jako těžká újma na zdraví," uvedla policejní mluvčí Jana Tomková. Nebezpečnou látku jí podle policie měla opatřit osmatřicetiletá žena. Ta je stíhána pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.