Ta před vchodem dosud schází, a lidé proto musí zdolávat několik schodů, což hendikepovaní klienti bez cizí pomoci nezvládnou.

Podle ředitelky Zdeňky Hollé se lidé dostanou snáz nejen do přízemí domu, ale také na zahradu. Rampu využijí i záchranáři, když budou pacienty převážet na zdravotních lůžkách. Také personálu domova usnadní bezbariérový přístup práci.

„Stavba rampy nás vyjde na 350 tisíc korun. S pomocí vlastníka budovy jsme nechali udělat projektovou dokumentaci a nyní čekáme na vyjádření Stavebního úřadu v Nýřanech. Chtěli bychom rampu postavit do konce roku," informovala Hollá.

Budovu stále vylepšují

Seniorský dům a S.O.S., jak zní oficiální název zařízení, sídlí v pronajaté budově internátu a ředitelství Západočeských uhelných dolů. Noví nájemci začali s rekonstrukcí před dvěma roky. „Objekt postupně přestavujeme. Museli jsme udělat nové elektrorozvody, vodu a částečně odpady. V přízemí jsme dali dohromady jídelnu, máme moderní společenskou místnost. Ve druhém poschodí je nová dlažba," uvedla Hollá.

Budovu zdobí nablýskaná fasáda a okna. „V současnosti máme obsazených 42 míst, ale plánujeme až 95 lůžek. Teprve když dokončíme jedno patro, nabíráme klienty. Je tady celkem 43 pokojů, převážně dvoulůžkových. Část z nich už prošla obnovou, velikost pokojů jsme nechali takovou, jaká byla," řekla Hollá s tím, že umývárny, sociální zařízení či jídelna jsou bezbariérové.

Dům na okraji Zbůchu obývají senioři, lidé se sníženou pohyblivostí, s Alzheimerovou chorobou a osoby, které se léčily z depresí, schizofrenie či závislosti na alkoholu.