Jak podpořit dobré stravování a zároveň zaměstnat zdravotně znevýhodněné? Společnosti Možnosti tu jsou, spadající pod Diakonii Západ, se to podařilo díky zajímavému projektu. O zdravé svačiny, které vyrábí hendikepovaní pro školáky i farmářské obchody, je stále větší zájem.

S nápadem přišel v roce 2013 Jiří Krzanowski, který se inspiroval v Hradci Králové. „Nejdříve jsme využívali provozovnu sesterské kavárny Kačaba v Prokopově ulici. Vzhledem ke stoupající oblibě svačin i rozšíření služeb jsme byli nuceni vybudovat vlastní provozovnu na Borech, konkrétně v objektu bývalé mlékárny," uvedl Krzanowski, jenž se stal manažerem projektu.

Zdravotně postižení tady denně vyrobí až 300 zdravých sendvičů nebo baget. Zpočátku tým čítal čtyři lidi vyjma vedoucího, později se rozrostl na šestnáct členů. „Dodáváme svačiny do deseti plzeňských škol," uvedl iniciátor myšlenky. Cena zdravého pokrmu se pohybuje mezi 17 až 30 Kč.

K nápadu se připojili 
i místní farmáři. Z jejich surovin hendikepovaní připraví pochoutky, jež se pak prodávají v plzeňských farmářských obchodech 
v centru města, na Slovanech a Roudné. Na zdravých dobrotách si mohou pochutnat také návštěvníci kavárny Knihomol, která se nachází ve Státní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Společnost Možnosti tu jsou nabízí práci zdravotně znevýhodněných rovněž 
v Café Restaurant Kačaba 
a SecondHelpu, kde se prodává kvalitní oblečení 
z druhé ruky.