„Jde o plánovanou rezervu pro budoucí politickou reprezentaci, peníze tzv. pro strýčka Příhodu," vysvětloval hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Možnost čerpat revolvingový úvěr má kraj od roku 2013, a ačkoli v důvodové zprávě předložené zastupitelům stojí, že byl opakovaně čerpán zejména na počátku kalendářních roků, podle Šlajse šlo spíše o symbolické využití. „Výdaje začínají už v únoru a březnu, ale peníze přicházejí až v prosinci," podotkl Šlajs s tím, že v současné době má kraj na svých účtech 'bohatě přes 800 milionů korun'. „Nepředpokládám, že bude nutné ho využít. Kraj předáme s vysoce přebytkovým rozpočtem," dodal. Smlouva o čerpání úvěru vyprší letos v prosinci.

Kritiku záměru na vyhlášení soutěže si neodpustil opoziční zastupitel z ODS Vladislav Vilímec. „Považuji to za předčasné, a pokud úvěr není potřeba, nechal bych rozhodnutí, zda si jej vzít, až na novou politickou reprezentaci," prohlásil Vilímec.

Hejtman Šlajs zdůraznil, že jde o rezervu v případě nepředvídatelných výdajů. „Schvalování úvěru trvá půl roku a může se stát, že se rozjedou projekty z dotací, které bude třeba předfinancovat, nebo přijdou nějaké korekce. V současné době máme úvěr uzavřený s úrokem 0,5 procenta," dodal. Podobné překlenovací úvěry má uzavřeny i řada měst a obcí, v Plzeňském kraji jde například o Klatovy.

Co je revolvingový úvěr
Jde o krátkodobý úvěr s možností obnovování. Prakticky to znamená, že si zákazník (tedy hejtmanství) půjčí peníze, a pokud jich část splatí, může si půjčit další, a to až do výše úvěrového rámce. Úroky bývají u tohoto typu úvěru mnohem nižší než u klasického kontokorentního úvěru.
Plzeňský kraj si jej vzal poprvé v roce 2013, platnost této smlouvy vyprší s koncem tohoto roku.
Nová smlouva má být uzavřena znovu na částku do 500 tisíc Kč s platností do konce roku 2019 s možností prodloužení o rok.