Jedno mají společné: odvahu a statečnost. Ve chvíli, kdy se ocitli u člověka, který by bez jejich pomoci zemřel, úspěšně zasáhli. „To dítě bylo modré jako vaše sako," řekla hejtmanovi Lenka Kodýtková. Po jejím zásahu zase dostalo barvu. Přežilo.

Manžel subtilní lékařky Magdaleny Rogozov zase při vyprávění své ženy, která skromně podotkla, že prostě jen okřikla agresivního útočníka na náměstí plném lidí, pokrčí rameny. „Ona se nezdá. Ne, že jen křikla, vrhla se tam. Jsem taky lékař a každá ta rána mohla být smrtelná," řekl. „Děkuji vám. Je dobré, že existují lidé, kteří umějí pomoci cizímu člověku," řekl hejtman.

Martin Kotýk

Cestou z výletu viděl s manželkou ve Starém Plzenci havarovaného motorkáře. Muž už téměř visel z mostu a škrtil se na popruhu vlastní helmy. „Skoro už byl oběšen. Podařilo se mi řemen odříznout nožem, manželka přitom komunikovala se záchrankou," řekl Martin Kotýk. Příběh má happyend – po uzdravení a rekonvalescenci dostal motorkář od zachránce nabídku a nyní pracuje v jeho firmě.

Magdalena Rogozov

Lékařka, která se na plzeňských vánočních trzích zastala ležícího muže, jehož surově bil útočník. Vložila se do potyčky a křikem agresora zastavila. „Prostě jsem tam vběhla a řekla mu, ať toho nechá. Byl brunátný a tak překvapený, že toho kupodivu nechal," řekla Magdalena Rogozov s tím, že dodnes se jí o incidentu, který viděla i její dcerka Josefínka, špatně mluví. Napadenému muži pak zprůchodnila dýchací cesty.

Lenka Kodýtková

V obchodě v Nevřeni našla vietnamskou prodavačku s desetiměsíčním dítětem, které nedýchalo. „Neuměla vůbec česky. Podala mi dítě se slovy: paní, na!" řekla Lenka Kodýtková. Kojencem zatřásla, položila ho na okenní parapet a dala mu umělé dýchání a masáž srdce. Mobilem pak přivolala záchranku a dalších 13, 5 minuty byla se záchranáři v kontaktu. Pro dítě přiletěl vrtulník a je v pořádku.

Filip Viduna

Student elektrotechnické průmyslovky si se spolužákem Michaelem Novákem všimli na telefonu fotky a vzkazu na rozloučenou svého spolužáka, který chtěl spáchat sebevraždu. „Byla to divná fotka s platíčkem léků a alkoholem," řekl Filip Viduna. Zalarmovali proto třídní učitelku, která kontaktovala mladíkovu matku. Ta se vydala domů, kde našla syna, jenž spolykal léky a zapil je alkoholem. Zavolala záchranku.