„Zabrat, a jedém! Pořádně!" povzbuzovali rodiče dvanáctiletou Terezku a její dvě kamarádky, které před sebou postrkovaly obrovský balík slámy a samy za ním skoro nebyly vidět. „Je to strašně těžký," křičela děvčata a snažila se ze všech sil dovalit stopadesátikilový balík do několik metrů vzdáleného cíle a zpátky na start.

„Myslela jsem, že to bude hračka, ale ten balík je opravdu hodně těžký," zopakovala v cíli Terezka a sundavala ze sebe stébla slámy.

V areálu zámku v Újezdu nade Mží na Plzeňsku se v sobotu konala soutěž ve válení balíků slámy. V té mohly poměřit síly celé rodiny, ale i jednotlivci nebo skupiny dětí.

„Nejtěžší je udržet ten balík v lajně, stačí, když ho člověk trochu nakloní a už se valí, kam nechcete," láteřil soutěžící Pavel, který přijel z nedalekého Pernarce.

Uspořádat takovouto soutěž napadlo již před pěti lety samotného majitele objektu. „Má tady zemědělství a tehdy viděl něco podobného v nějaké reklamě. Rozhodl se, že by mohl udělat takovouhle soutěž i tady," řekla dcera majitelů Jaroslava Slepičková, která akci v Újezdu organizovala.

Na návštěvníky však nečekalo jen válení balíků. Lidé si mohli prohlédnout výstavu Sto let zemědělství v Čechách, navštívit poznávací Farmářovu stezku s různými zvířaty nebo nakoupit na řemeslném jarmarku. „Vystoupí zde také šermířská skupina Český lev. Pro děti pak máme nachystané pohádkové představení, malování na obličej, jízdu na koni, u keltské vesnice jsou různé doplňovačky," uvedla Slepičková.

Zámek v Újezdu nade Mží je dnes kulturně chráněnou památkou. „První zmínka o něm pochází již z roku 1115, když to zde patřilo klášteru Kladruby. Původně to byla tvrz, a ta se v 18. století přestavěla na klasicistní zámek. Posledními majiteli před válkou byli Židé… Ti to pak zpátky dostali v restituci a my jsme to vlastně odkoupili," sdělila Slepičková.

Do objektu se znatelně zakousl zub času za minulého režimu. Dnešní majitelé se zámku snaží vrátit jeho punc. Do budoucna jej plánují celý opravit a zpřístupnit veřejnosti.