Může se ještě vrátit stav jedné otravy metylalkoholem za druhou?
Pokud jde o klinické otravy, je třeba bohužel počítat s tím, že se ještě nějaké objeví. Epidemie už ale kulminovala a ubývá lidí, kteří jsou v nemocnici, nebo tam přicházejí. Ale bohužel jsou lidé, kteří mají zásoby, kanystry, a nechtějí si dát říct. Je třeba apelovat na lidi, aby si dávali pozor a nekupovali alkohol v některých stáncích a tržnicích. Musím zdůraznit, že síť se však stále čistí a bezpečí bude zajištěno.

Co když má někdo lahev letošního rumu ve spíži? Má ji vylít?
Pokud už z ní někdo pil, tak to bylo otestováno a samozřejmě nemusí. Ale jde-li o rum ze značek, které dnes visí na internetu a může jít o falzifikát, tak je potřeba ji zlikvidovat. Standardní rum klasických značek by měl být bezpečný. Bude to možné kontrolovat podle čísel šarží na internetu a pokud si někdo není úplně jistý, měl by ji vylít. Schválně nemluvím o testování, protože to sice je samozřejmě možné, ale testy jsou podstatně dražší než samotná lahev rumu. Když už by se s ním někdo nemohl rozloučit, tak snad aby vypil jen málo z ní a radši ještě s jedním pivem navíc, které by zneutralizovalo ten ´zlý´ alkohol. Ale nejlépe vylít.

Můžeme lít do odpadu, nebo kam?
Ne, do odpadu se to nemá. Podle zákona by se mělo dát větší množství, což myslím láhev je, do nebezpečného odpadu. Takže do sběrného dvora.

Jaké jsou šance velkých výrobců alkoholu na odškodnění od státu?
Zatím nepřišli s žádnými požadavky. To období, kdy nemohli dodávat do skladů a vyvážet, bylo relativně krátké. Výpadky trhu oni nahradí, teď budou mít větší odbyt. Jsou ve výhodě, že mohli nastartovat výrobu čistého alkoholu, který je se zárukou a trh zase rychle obsadí.

Myslíte si, že se lidé poučí a přestanou kupovat alkohol od pochybných výrobců?
Teď myslím bude tak dvouměsíční perioda, kdy bude to poučení vydatné. Každý, kdo byl zvyklý pít levnější značky, si teď pozor bude dávat a bude nakupovat ve standardních obchodech víc než na tržnicích a na divokém trhu. Ale ta opatrnost pomine a doufám, že celá aféra povede k tomu, že se otevře prostor pro legislativu a podaří se ji prosadit rychleji než za standardních okolností.

V severských zemích je omezena doba prodeje alkoholu. Neplánujete něco podobného v ČR?
Teď se objevuje různých nápadů hodně. Omezení prodeje ve večerních hodinách je jedna z věcí, které mohou být docela efektivní. Zejména pro lidi, kteří pijí nekultivovaně. Alkoholiků, kteří mají sociální problémy, je asi třikrát víc, než lidí s problémem drog.