Na startu se objevili i ti, kteří reprezentují Českou republiku v hasičském sportu na olympiádách, mistrovstvích světa nebo Evropy.

Hasičský závod Plzeňská stovka je totiž součástí závodu Český pohár. Body, které zde v sobotu profesionální i dobrovolní hasiči na stometrové trati s překážkami nasbírali, se budou v boji o Český pohár přičítat k bodům ze závodů v dalších čtyřech městech. Hasiči museli na sto metrech trati překonat bariéru, přeběhnout kladinu, spojit hadice a jeden konec připojit na rozdělovač a na druhý konec hadice nasadit proudnici. To vše ti nejrychlejší zvládli za necelých sedmnáct sekund.

Závodníci měli dva pokusy, přičemž se každému počítal ten zdařilejší. Osm nejlepších se znovu utkalo ve finále. Andrea Nolčová z Chválenic v základním kole pokořila s časem 17,82 vteřin, dokonce národní rekord v kategorii žen. „Organizace závodu byla dobrá. Na změřených časech bylo vidět, že už na první závod lidé hodně trénovali,“ řekla Lenka Šmídlová ze Sboru dobrovolných hasičů Mrtník. Ta nakonec skončila sedmá. „S umístěním jsem spokojená, i když tam byly určité rezervy a čas jsem mohla mít lepší. Na dalších závodech se mi snad bude dařit víc,“ dodala. Jedním z favoritů soutěže byl plzeňský hasič Martin Provazník. Ten měl ale smůlu, a tak se nejlépe ze závodníků HZS Plzeňského kraje umístil na třetím místě Jindřich Harasimovič. V neděli se pak utkal na pátém ročníku memoriálu Vendulky Fránové na stometrové trati dorost.