Vítězství v republikovém mistrovství ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Prestižní závod se konal v Hradci Králové a síly v něm změřilo celkem čtrnáct dobrovolných družstev z celé České republiky včetně loňských mistrů z královéhradeckých Plačic.

Blovičtí hasiči se na soutěž kvalifikovali díky krajskému klání ve vyprošťování, které se konalo 16. června v Železné Rudě. „Tam jsme obsadili první příčku," říká velitel SDH Andrej Červený.

Tým blovických hasičů soutěžil ve složení Josef Sýkora st., Josef Sýkora ml., Petr Škola a Jan Škola. „Všechny týmy měly za úkol v rámci časového limitu 15 minut bezpečně a efektivně vyprostit zraněnou osobu z havarovaného auta a poskytnout jí první předlékařskou pomoc. Maximální limit byl 20 minut, který žádný z týmů nepřekročil. Na práci soutěžících dohlíželo šest rozhodčích, kteří hodnotili zásah ve třech oblastech, a to v oblasti taktiky, oblasti techniky provedení zásahu a oblasti první předlékařské pomoci. Pořadatelé navíc připravili několik modelových situací dopravních nehod a soutěžící zjistili druh nehody a rozsah zranění zaklíněné osoby teprve při zásahu," popisuje Červený s tím, že na hasiče čekalo několik nástrah. Vyprošťovali tedy cizince i diabetika, v jednom havarovaném voze našli omamné látky, v jiném zbraně.

Čtveřice blovických borců skončila se 319 body na prvním místě, druhé místo připadlo hasičům z Nového Města na Moravě se 281 body a třetí hasičům z Ostrova se 280 body.