Ladislav Teřl, ředitel společnosti zabývající se výrobou a prodejem výčepních zařízení, v pátek řekl, že si firma momentálně zařizuje provizorní prostory. „Provoz rozjedeme v pronajatém objektu. Zaměstnanci o práci nepřijdou," řekl Teřl s tím, že je příliš brzy odpovídat na to, kdy se výroba znovu rozběhne v původním sídle firmy.

Oheň ve čtvrtek zachvátil halu, která celá shořela a posléze se plameny rozšířily i na administrativní budovu. „Předběžný odhad škod je 35 miliónů korun. Tato suma však není konečná," sdělila policejní mluvčí Hana Štefflová. Známá není zatím ani příčina. Policisté pracují s verzí technické závady, ale nevylučují ani úmyslné založení.

Kromě budov lehla popelem i chladírenská technika. Varia Plus se kromě výčepů zabývá ještě výrobou zmrzlinových strojů. Oheň zničil i stroje na jejich montáž a opravu. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

V areálu firmy začalo hořet ve čtvrtek kolem 17. hodiny. Ještě v pátek byl v okolí cítit kouř a hasiči odstraňovali následky po požáru. „Krátce před čtvrteční 21. hodinou, tedy téměř po čtyřech hodinách náročného zásahu, dostali hasiči požár pod kontrolu," informovala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková s tím, že během zásahu museli záchranáři ošetřit jednoho ze zasahujících hasičů, který vlivem horka fyzicky zkolaboval.

Kvůli zplodinám v ovzduší doporučovali hasiči obyvatelům Dobřan, Chlumčan, Lhoty, Litic a Valchy nevětrat a co nejméně se zdržovat venku. Doporučení bylo odvoláno v pátek v 8:30 hodin.

Během požáru docházelo také k explozím. „O pauze jsme šli ven kouřit. Najednou byly slyšet hrozné rány, tak jsme seběhli z rampy a z haly se valil dým. Zavolali jsme hasiče a než dorazili, tak všechno chytlo," řekla v pátek Deníku svědkyně Eva Čejková, která pracuje ve skladu potravinářského řetězce naproti společnosti Varia Plus.

Podle ní se strhla panika i mezi zaměstnanci okolních firem. „Stačilo, aby trochu zafoukal vítr a naše hala hořela také. Přeparkovávali jsme rychle auta, která stála u plotu hořící haly. Nebylo to příjemné," dodala Čejková.