Jako nejlepší k poskytnutí peněz si projekt mladých Plzeňanů vybrala Nadace Vodafone. Ta ocenila v západních Čechách milionem korun pět projektů.

„V přidělování grantů rozhoduje dobrý nápad. Tento kritérium splňuje. Má zbavit hráče předsudků souvisejících s životem v ghettech,“ vysvětluje rozhodnutí člen nadační komise Filip Hrubý. Hra bude k dispozici veřejnosti na konci roku.

Připravovaná hra je svým zaměřením úplnou novinkou. Obdobný nápad měli už propagátoři hry Lidický památník. Jejich záměr představit historii zábavnou formou se ale nepovedl. Hra o vypálení Lidic občany pobouřila a byla stažena.

„Hráči si vyzkouší, jaké je to žít na sociálních dávkách, řešit problémy s bydlením nebo komunikovat s úřady. Milovníci virtuální zábavy znají hry, kdy jsou vysazeni na pustém ostrově. Hra Ghettout by měla být obdobou. Hráč si na základě vlastního pocitu zkusí, že není jednoduché dostat se z této lokality ven,“ popisuje připravovanou hru ředitelka Tady a teď Michaela Hirtová.

V Čechách existuje přes 300 chudinských domů a čtvrtí, v nichž žijí převážně Romové. V ghettech je koncentrováno kolem 80 tisíc lidí. Většina dospělých v těchto místech nemá práci, rodiny jsou závislé na sociálních dávkách a děti často končí ve speciálních školách.

Počítačová hra je volně inspirovaná deskovou hrou Cesta z ghetta, kterou vytvořila také organizace Tady a teď. „Je ale opravdu jen inspirací. Desková hra je určena pro střední školy. Ghettout má hrát kdokoliv. Musí být jednoduchá, hráči nesmí louskat zdlouhavé návody. Chceme vsadit na dobrou grafiku a zábavné prvky ve hře,“ říká dále Hirtová.

Lukáš Soukup, který počítačové hry pravidelně hraje, je k připravované hře zdrženlivý. „Nejtěžší bude zaujmout. Občasní hráči asi hrát budou, protože má být přístupná na netu, ale pravidelní hráči chtějí obtížnější hry,“ domnívá se Soukup.