Za čtyři dny v Plzni začínají zápisy dětí do prvních tříd. Třebaže předškoláků přijde do škol téměř dva a půl tisíce, šílených front jako v předchozích letech se rodiče obávat nemusejí. Třetina škol už zavedla elektronický registrační systém, díky němuž několikahodinové čekání před školami odpadá.

Zápisy pro školní rok 2016/2017
Zápisy do 1. tříd se musí konat mezi 15. lednem a 15. únorem. Většina plzeňských škol vypisuje dva termíny pro zápisy, třetina jich využívá elektronický systém zápisů.
Největší plzeňskou základní školou je 15. ZŠ ve Skvrňanech s kapacitou 1080 žáků, nejmenší je naopak ZŠ v Plzni-Božkově (cca stovka dětí).

„Tam, kde se tvořily dlouhé fronty, přešly školy na elektronické zápisy. To se týká třeba Tyršovy ZŠ," říká vedoucí odboru školství plzeňského magistrátu Dagmar Škubalová. Přes elektronický systém rodiče své děti přihlašují i na 1., 20., 21., 25. či 31. základní školu. Na 25. ZŠ ve Chválenické ulici, o niž je tradičně velký zájem, ho používají druhým rokem. „Loni jsme měli velký strach, jak to bude fungovat, ale všechno klaplo. Oproti frontám je to lepší, i rodiče byli spokojenější," říká ředitelka školy Eliška Syřínková.

Největší plzeňská škola, jíž je skvrňanská 15. ZŠ, na centrální systém zápisů zatím přejít nehodlá, nepotřebuje ho. „Už několik let využíváme objednávání na konkrétní termín zápisu a tento náš systém využívá čím dál víc rodičů. Samozřejmě zapíšeme i ty děti, které přijdou bez objednání," vysvětluje Alena Hessová z 15. ZŠ.

Počet žáků, kteří nastupují v Plzni do první třídy, se už několik let zvyšuje. „Výraznější přesun silných ročníků ze školek do prvních tříd registrujeme od roku 2013. Tento trend by měl vytrvat ještě zhruba dva až tři roky. Zatímco v roce 2011/12 bylo v Plzni 71 prvních tříd, předloni a loni už to bylo 80 tříd. Také počet prvňáků se zvýšil z 1519 na loňských 1850," připomíná primátor Martin Zrzavecký.

Letos by k zápisu mělo přijít 2400 dětí, což je přibližně stejně jako v loňském roce. Vedení města ale ujišťuje, že plzeňské školy kapacitu na přijetí dětí mají. „Máme 16 172 míst, přičemž k 1. září 2015 navštěvovalo školy 13 392 žáků. Volných je tudíž aktuálně 2780 míst," argumentuje Dagmar Škubalová.

Rodiče mohou svému dítěti vybrat kteroukoli školu, přednostní právo mají ale v tzv. spádových školách.

Co vzít s sebou
Rodný list dítěte a doklad o jeho trvalém pobytu (občanský průkaz zákonného zástupce nebo doklad z ohlašovny pobytu). 
Doporučující posouzení z pedagogicko-psychologické poradny a od dětského nebo odborného lékaře (v případě žádosti o odklad školní docházky).

Pro určení spádové školy je rozhodující místo trvalého pobytu dítěte. K zápisu se musí dostavit děti, kterým bude do konce letošního srpna šest let. A to i v případě, že rodiče budou žádat odklad školní docházky.

Jedním z těch, kdo v září nastoupí do školy, je i malý Jirka, kterému bude šest letos v lednu, maminka Petra pro něj odklad žádat nebude. „Na zápis jsme se nijak speciálně nepřipravovali. Průběžně děláme úkoly pro předškoláky," říká Petra. Jirka si k Vánocům moc přál aktovku, protože se do školy těší. „Ale když ji dostal, řekl, že ji vlastně ani nechtěl, že do školy moc nechce. Takže to máme trochu na houpačce," směje se maminka budoucího prvňáka.

Pedagogicko-psychologické poradny už nyní řeší posudky na odklad, snaží se ale zpravidla děti objednávat až na pozdější měsíce. „Pokud není dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé, může rodič požádat o odklad do 31. května," upozorňuje šéfka odboru školství. V Plzni se počet žádostí o odklad pohybuje v rozmezí 12 až 14 procent z celkového počtu zapisovaných dětí.

Počty žáků v prvních ročnících v Plzni