Tři příležitosti
• zámek otevře o víkendech 2. – 3., 9. – 10. a 16. – 17. srpna
• vstupenky lze koupit na webu plzenskavstupenka.cz a vyhnout se tak frontám 

V srpnu se jim totiž třikrát otevře zámek Zelená Hora, legendární naleziště Rukopisu zelenohorského a také sídlo Švandrlíkových Černých baronů.

Ve dnech 2. až 3., 9. až 10. a 16. až 17. srpna dominantu Nepomucka oživí volnočasové centrum Fénix.

Podle Miroslavy Brožové budou připravované akce vhodné zejména pro rodiny s dětmi. „Vstupenka na zámek bude víkendová. Můžete tedy přijít od 9:30 hodin, prohlédnout si zámek (komentované prohlídky budou po celý den), zrelaxovat se při programu, dobře se najíst, pak odejít a zase se na zámek vrátit. Ten samý den nebo den následující. Vstupenka bude platit celý víkend od 9:30 do 19 hodin, od června je k zakoupení na www.plzenskavstupenka.cz," vysvětluje.

Víkendy Zelenou Horu oživí trhy, divadlem, hudbou, jídlem, pitím, výstavami. Příležitost to bude výjimečná. Naposledy se zámek veřejnosti otevřel v březnu 2012 a předtím v létě 2010.

Fénix může akce pořádat se svolením obce Klášter, na jejímž katastru zámek stojí. Klášter zase potřeboval svolení francouzské společnosti CCEC, která má památku od roku 2010 v nájmu s úmyslem změnit ji v hotel s kulturním a sportovním centrem.

Starosta Kláštera Josef Rota řekl, že Francouzi svolili ochotně. „Obtížné vyjednávání to nebylo a památce taková akce prospěje," míní s tím, že ve společnosti CCEC se změnilo vedení a očekávané věci by se mohly dát do pohybu. Francouzi totiž kromě placení nájmu, běžné údržby a placení ostrahy na Zelené Hoře nedělají nic. Čtyři roky čekají na dotace. „Už jsme jim hrozili vypovězením smlouvy. Teď firmu ale vede nový prezident, který se o zámek hodně zajímá. Ovšem nerad bych něco zakřikl," dodal starosta.

Příští rok se na Zelené Hoře odehraje také jedna z akcí v rámci projektu Plzeň 2015.