350 fotografií na sedmdesáti panelech rozdělených tematicky a propojených citáty českých básníků. Tak se dá shrnout výstava Plzeňské rodinné fotoalbum Ráj mezi čtyřmi řekami, jež je možné navštívit v DEPU2015.

K vidění tu je i několik snímků od Jany Maškové, respektive jejího tatínka Bohumila Škrýby. „Tatínek strašně rád fotil. Občas si vzal foťák a vyrazil jen tak do ulic. Proto spoustu lidí ze snímků vůbec neznáme a nevíme, kdo na nich je," říká Mašková, která otcovy snímky projektu nabídla. Přesně takhle vznikl snímek z rohu Klatovské ulice a Kopeckého sadů tam, kde kdysi býval vyhlášený bufet Adrie. „Kdysi tam bývala váha, ale tu už si já nepamatuji. Vím to jen od táty a z fotek," podotýká Plzeňanka.

O výstavě
Kdy: do 31. ledna 2016
Kde: DEPO2015, Presslova ul.
Kurátor: Jean-Pierre Moulères

Jde o druhou výstavu sestavenou z fotografií, které poskytli Plzeňané ze svých rodinných alb. Celkem se sešlo tři tisíce snímků, z nichž kurátor vybral cca 350 fotografií. Ty poskládal bez ohledu na časové zařazení či pokrevní pouta a propojil je citáty českých básníků a spisovatelů.

Na snímek jakoby opuštěné holčičky na cestě si ale vzpomíná. Je na něm totiž ona. „Byly mi tak čtyři roky a pamatuji si ten růžový kabátek a bílé punčocháče. Je to focené cestou na Chlum. Nějakou dobu jsem tam nebyla a maminka mi onehdy říkala, ať tam ani nechodím, že bych si zkazila vzpomínky. Břízy, které mezitím pořádně vyrostly, už jsou dnes zase vykácené a vypadá to tam úplně jinak. V těchto místech se totiž staví tunel pod Chlumem," říká Jana Mašková.

Lidi u váhy u bufetu Adrie prý neznal ani autor snímku, její otec Bohumil ŠkrýbaJe přesvědčená, že její tatínek, který by příští rok oslavil 90. narozeniny, by měl z použití fotek na výstavě velkou radost. A jistě i z toho, že fotka jeho dcery Janičky se stala hlavním motivem výstavy a objevuje se na všech materiálech s ní souvisejících.

Přestože sběr fotografií do tohoto projektu je už dávno uzavřený, lidé se jeho součástí mohou stát i nyní. Stačí zaslat fotografii zachycující zážitky během kulturního roku 2015. „Ze zaslaných fotografií vytvoříme nejdelší fotoalbum na světě, a to na 1,3 kilometru dlouhé trase z náměstí Republiky do DEPA2015," popisuje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko netradiční aktivitu. Snímky je nutné ukládat v rozlišení minimálně 1500x1000 pixelů na webu fotoalbum.plzen.eu do 10. listopadu. „Pokus o rekord proběhne v sobotu 12. prosince odpoledne a je součástí slavnostního rozloučení s rokem 2015. Na konci výstavy si každý může domů odnést fotku, která je mu blízká," doplňuje Sulženko.