Nevřeň, Čeminy a Křimice jako by se o víkendu vrátily do roku 1945. Na tradiční vzpomínkovou akci k tamním pomníkům vyrazil s naleštěnými džípy, motocykly i náklaďáky Military Car Club Plzeň.

Spolek tak zahájil sezonu pietních aktů, jež rok co rok pořádá. „Letos jsme se ale rozdělili na dvě skupiny, druhá jela na Domažlicko, kde jsme u příležitosti 70 let od akce Kámen odhalovali informační tabuli u zaniklé obce Myslív,“ popsal předseda klubu Rudolf Bayer.

Na přelomu měsíce čeká Military Car Club třídenní pobyt v Hostouni a Bělé nad Radbuzou a připomínka Operace Cowboy, jeho členové i jejich příznivci už vyhlížejí také další tradiční akci – Convoy of Remembrance, který vždy křižuje Plzeňskem. Letos má v plánu sice skromnější trasu – plzeňský Convoy of Liberty totiž namísto neděle pojede po Klatovské třídě už v sobotu a Military Car Club v něm nesmí chybět –, ale ne skromnější účast.

„Budeme mít nejméně sedmdesát vozidel vlastních i našich kamarádů, kteří přijedou ze Švýcarska, Belgie, Německa… Po plzeňském konvoji se zastavíme v domově pro seniory Domovinka, pak pojedeme na tradiční pietní akt k pomníku generála Pattona do Dýšiny. V neděli vyrazíme do Merklína a také do Chotěšova, kde jsme ještě nebyli. Mají tam pár let starý pomníček, u kterého uděláme pietní vzpomínku, pak bude naše technika k vidění v areálu kláštera,“ dodal Rudolf Bayer.

Ilustrační foto fakultní nemocnice.
Plzeňský kraj má zdravotní radu