Zcela zaplněný Malý sál Měšťanské besedy včera přivítal prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Hlavně mladí lidé a studenti se ho přišli zeptat, jak je připraven zvládat dny, které zbývají do prezidentské volby, a čím má nabito do televizních debat se zdatným politickým matadorem Milošem Zemanem.

„Nepůjdu do negativní kampaně, jsem přesvědčen, že to ode mě voliči neočekávají. A skupina, která bude bude volit Miloše Zemana za každou cenu, tu neovlivní ani pozitivní, ani negativní kampaň,“ prohlásil Drahoš směrem k zaplněnému sálu. Sklidil poměrně velký aplaus a Plzeňany pochválil, že ho nezklamali.

Jiří Drahoš v Klatovech.
FOTO: V Sušici se Drahoše ptali na Merkelovou, v Klatovech ho vítaly děti z MŠ

Námi oslovení lidé v sále většinou zdůrazňovali, že Miloš Zeman je pro ně nepřijatelný. „Pana Drahoše jsem hlavně chtěl vidět naživo, poznat ho,“ řekl 25letý student Západočeské univerzity v Plzni Patrik. O kus dál stojící 47letá Pavlína s dcerou Alexandrou, které je 18 let a půjde volit, mluvily podobně. „Co si myslíme o Miloši Zemanovi? Že je pro nás nepřijatelný a dejte k tomu vykřičník,“ shodly se.

Drahoš z pódia lidem vysvětluje, že sportovní terminologií postoupil ze skupiny do finále. „Ale teď zbývá ještě důležitý krok. Víte, já Miloše Zemana považuji za politika minulé éry. On v ní zažil vzestupy i pády. Já se dívám dopředu a chci vést stát, který se stará o životní prostředí, o vzdělání, bude povzbuzovat národní hrdost, ale ne nacionalismus,“ poznamenal.

Jiří Drahoš navštívil pobočku firmy Gerresheimer.
OBRAZEM: Jiří Drahoš navštívil firmu Gerresheimer.

Řekl si i o přímou podporu. Na dotaz z publika, že se o něm říká, že je příliš hodný a těžko obstojí mezi politiky, jako je Okamura a Babiš, se jen smál. „No víte, vzkažte těm, co to říkají, že jsem dostatečně tvrdohlavý. Osm let jsem válčil s politiky, když šlo o Akademii věd, a nejsem nikdo, koho si Tomio Okamura namaže na chleba.“ Tím roztleskal sál. Ještě řekl, že umí sekat kosou, zabít králíka a je zdatný v sedláckých profesích, kdyby to náhodou nevyšlo. Vyjádřil se i k dezinformační kampani. „Samozřejmě mi vadí označení estébák, pedofil, zednář. Sázím na zdravý rozum lidí. Když tomu někdo věří, tak holt je to jeho problém,“ dodal prezidentský kandidát.