„Ale ten první byl o něco zajímavější, ne?“ ptá se muž v reflexní vestě s červenou ochrannou přilbou Metrostavu na hlavě druhého, zatímco stavbaři opatrně přecházejí po konstrukci více než stoletého jižního železničního mostu u plzeňského hlavního nádraží a přivazují k ní řetězy. Je pondělí ráno a začíná jeho demolice.

Severní most šel k zemi vloni na jaře, od prosince se už jezdí po novém. Totéž se teď zopakuje, jen rychleji. Jižní most má být hotový už v červenci, v srpnu se pak má do Mikulášské ulice pod oba mosty vrátit doprava.

Lidé, kteří sledují, jak obří jeřáb kolem půl desáté téměř mnohatunovou konstrukci zvedne a zlehka ji posadí k zemi, si nemyslí, že to je nezajímavá podívaná. Někteří jsou připraveni čekat, dokud most nezmizí úplně, což bude chvilku trvat – tvoří ho tři díly, každý váží téměř třicet tun.

Ilustrační foto.
Nádraží a zastávky se opravují, ale i chátrají

Včerejším snesením mostní konstrukce vše začalo. Mikulášskou ulicí kvůli pracím tento týden až do 26. února nejezdí tramvaje. „Po snesení mostní konstrukce dojde k demolici jedné z mostních opěr a provedou se další přípravné práce pro stavbu nového mostu,“ popsal mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Technický dozor stavby Martin Kraus podotkl, že nový jižní most se bude od nového severního lišit. „Severní most je takzvaně předpjatý, jižní bude železobetonový s ocelovými nosníky,“ řekl.

Stavba obou mostů má stát miliardu korun a je součástí modernizace plzeňského železničního uzlu. Už teď ale stavbaři vědí, že výstavba severního se kvůli nutným vícepracem prodraží – o kolik, ještě nevyčíslili.

Ilustrační foto
Tibetská vlajka? Kraj ji nevyvěsí, město napůl, trojka ano