Celé, čerstvě nakrouhané, kysané, v salátu, vařené, zapečené v plackách nebo jen jako zdravá kalná šťáva, která z něj zbyla. Zelí takřka na sto a jeden způsob bylo v sobotu k mání v Křimicích, kde se konal jeho už tradiční festival.

Zelárna Lobkowicz zvala k návštěvě od devíti hodin, fronta u prodejního stánku se vytvořila brzy. Areál voněl hlavně syrovým zelím a kdo chtěl, mohl se přiučit něco o jeho zpracování. „Jen šlapej, šlapej, chtěl sis to zkusit,“ povzbuzoval tatínek synka, který si nazul bílé gumáky a skočil do kádě. „Asi z ní už nevylezu,“ hlásil chlapec po chvíli.

Šlapání je oblíbenou atrakcí, ovšem nejmenší návštěvníci se mohli v Křimicích se zelím zabavit i jinak – třeba slalomem na koloběžce mezi hlávkami.

Před desátou z areálu odcházela čtyřčlenná rodina Pechových z Nýřan. Otec nesl velký igelitový pytel s nakrouhaným zelím, matka jeden menší a bílý kbelík se salátem, děti si pochutnávaly na zelovkách a zkoumaly zelnou šťávu. Co se zelím udělají? „Jako první bude dnes k obědu segedín, to krásně stihneme. Knedlíky jsem kvůli tomu dělala už v pátek večer,“ říkala Alice Pechová.

Zároveň s festivalem se konaly také prohlídky křimického zámku. Obě akce skončily v 18 hodin.

Ilustrační foto.
Silnice spolkly miliony korun