Protivníci se šikují do bojových pozic, v mrazivém vzduchu je cítit napětí blížící se bitvy.

Středověkou scenérii nadcházející řeže ale v tu chvíli narušují minimálně dvě události. Nad bojištěm se objevuje létající dron a chlapeček sledující poslední přípravy komentuje situaci zcela současným jazykem: „To bude hustý.“

Ne, opravdu jsme se nevrátili strojem do prosince 1419, je sobota 2. prosince 2017 a zhruba pět stovek návštěvníků sleduje na poli u Nekmíře 'jen' rekonstrukci trochu opomíjené bitvy husitů.
Téměř před 600 lety jen tři stovky husitů pod vedením Jana Žižky přepadlo 2000 vojáků místního landfrýdu vedených Bohuslavem ze Švamberka. A jak praví historie, silný duch a správná taktika přiklonila štěstí na stranu bojovníků kalicha.

Stavební práce - Wolkerova ulice na Slovanech
Wolkerova ulice má zpoždění

První rekonstrukce památné události byla opravdu 'hustá'. V drsné řeži se protivníci nešetřili. Nakonec se i díky vozové hradbě, kterou údajně u Nekmíře použili vůbec poprvé, prosadili husité. A ani v sobotu se k nepříteli nechovali v rukavičkách. Ti, co bitvu přežili, následně bez skrupulí oloupili své padlé soky o jejich zbroj.

Je možné, že u Nekmíře se bude bojovat i v dalších letech. „Na to, že jsme akci dělali úplně poprvé, tak to hodnotím pozitivně. Rádi bychom z rekonstrukce vytvořili tradici a příští rok to udělali větší,“ prohlásil organizátor Michal Illich.

Nejčastější nálezy? Munice z doby poválečné, kterou používaly armády bývalé Varšavské smlouvy. Objevovala se ale také německá munice z druhé světové války.
Brdy jsou čisté. Zmizely z nich granáty i plechovky